Naar school

Een stier wordt groot en kan gevaarlijk worden voor zijn omgeving. Albert Metselaar

Geke Enting is veehouder in Zwiggelte en verzorgt deze week de column De Boer op:

Vanuit mijn thuiskantoor hoor ik dat de nieuwe stier wordt gebracht. Op onze boerderij werken we met een stier. Een groot deel van de dieren wordt geïnsemineerd. Als dat niet slaagt, dan weet de stier er, in veel gevallen, wel raad mee…

We kopen een jonge stier als hij oud genoeg is om te dekken. Naarmate de tijd verstrijkt ontwikkelt een stier zich toch echt anders dan de dames bij ons op stal. Een stier wordt breed, groot en zwaar. Er komt een moment dat hij te zwaar is voor ons vee, gevaarlijk voor onszelf of te groot voor onze huisvesting. Zo ook onze Hans, hij is lief en ‘doet’ het fantastisch, maar heeft zich ontwikkeld tot een royale stier die thuishoort in een speciale stierenstal. Het is tijd voor Hans om naar een ander thuis te gaan. Nu is er plaats voor ‘Dekker’, een jonge stoere stier van 13 maanden jong.

’s Avonds vertel ik onze kinderen dat er een nieuwe stier is. Nieuwsgierig vragen ze hoe het dier heet en of ze nog even mogen kijken. We spreken af dat we de stier de dag erna gaan bekijken en dat hij eerst even rustig mag wennen aan zijn nieuwe huis.

We zijn al vroeg uit de veren en voor we naar school vertrekken zijn de koeien gemolken, de kalveren en de pony gevoerd, is er tv gekeken en heerst er ook al drukte in de playmobiel stal, zorgvuldig opgesteld in de woonkamer. Als ik de instructies van onze zoon Guus heb opgevolgd, over zijn koeien, kunnen we gaan. Ik rijd de auto onder de carport vandaan en weg is Guus.

Inmiddels tikt de klok 8.24 uur. Ik toeter een keer, maar helaas…

De bus van de dierenarts is door zoonlief gesignaleerd. Tja, daar moet je dan toch echt wel even kijken voor je naar school gaat. En oh ja, er was ook een nieuwe stier: Opgewekt roept de jongeman: ‘Kijk mama, ik heb de nieuwe stier ook gevonden!’

Geen enkel besef van tijd en noodzaak, maar volledig betrokken bij datgene wat thuis gebeurt, stappen we hierna snel in de auto. We rennen naar de deur van de school waar de kinderen opgesteld staan in de rij om naar binnen te gaan.

Ik zwaai en glimlach van trots!

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe