Onze trouwe zwart witte hulptroepen

Deet en Flux Iris Enting

Iris Enting schreef deze week de column de Boer op:

Daar gaan we dan! Nadat ik thuiskom van het werk moet ik racen om mijn eten op te krijgen, doe ik snel mijn oude kleren aan en spring ik in de auto naar de schuur. Mijn vriend Frank staat daar al klaar met de trekker en grote veewagen. Vandaag wordt een koppel ooien, die in de wei bij de schuur lopen, naar een natuurstuk gebracht. Deze ooien hebben in juni gelammerd en de laatste lammetjes zijn nu net een maand oud.

Voordat de schapen lammerden zijn ze geschoren. Het schapen scheren gebeurt bij ons meestal in de periode van april tot juni. Een paar kleine koppels schapen doen wij zelf, de grote koppels laten we scheren.

De ooien en lammetjes worden naar Westerbork gebracht. Ik moet eerlijk toegeven dat het toch best een uitdaging is om 30 schapen en bijbehorende lammetjes in de veewagen te krijgen. Gelukkig hebben wij daar twee enthousiaste zwart witte hulptroepen voor. Dat zijn onze honden Deet en Flux, twee Border Collies van vier en één jaar.

Deet en Flux mogen samen in het land om de schapen bij elkaar te drijven. Deet weet goed wat ze moet doen en luistert naar de commando’s van Frank. Wij hebben de honden ‘links’ en ‘rechts’ aangeleerd, waardoor we ze kunnen aansturen als ze aan het drijven zijn. Daar moet je zelf ook goed bij nadenken… Je moet dus ‘links’ zeggen als één van de honden ook naar ‘haar links’ moet, dus denken vanuit de hond.

Integendeel tot Deet maakt Flux, de jonge hond, er soms nog wel eens een chaos van. De trainingen zijn intensief, maar door veel met haar te oefenen gaat het steeds beter. Ze snapt de commando’s goed en blijft geconcentreerd. Deet en Flux vormen ondertussen echt een team samen. Mooi om te zien!

We sturen Deet rechts naar de schapen en Flux linksom en samen drijven ze de schapen naar de veewagen. Met nog een paar commando’s van Frank zijn de schapen binnen een korte tijd bij elkaar en kan de klep van de wagen dicht. Klaar om naar Westerbork te gaan! De honden komen ook uit het land en kijken ons met een tevreden blik aan: ‘Mooi hè dat wij dat kunnen, de volgende keer kunnen jullie ook wel thuisblijven!’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe