Pannenkoek

Een 'lekker' pakketje op de bestuurderstoel. Bernd Hietberg

Bernd Hietberg is dierenarts bij DAP in Beilen. Hij verzorgt deze week de column De Boer op:

Het was een drukke vrijdag met bedrijfsbezoeken. Tijdens zo’n bezoek loop ik samen met de veehouders alle dieren even bij langs om de puntjes op de i te zetten bij de voeding en verzorging. Voor de namiddag stond een Koekompas gepland, een jaarplan wat we maken met de melkveehouders voor diergezondheid en dierwelzijn.

De middagpauze werd onderbroken door een telefoontje van een collega. Een koe was al meer dan een week ‘over tijd’ en uitgeput, met een draaiing in de baarmoeder. Door de draaiing wordt de geboorteweg afgesloten en kan het kalf er niet uit. Dat is vergelijkbaar met een broodzak die je 360 graden rond draait, dan kan er ook niks meer uit. Hoe dat ontstaat bij een koe begrijpen we niet, maar lastig is het wel.

Met vereende krachten was de koe op een zacht strobed gerold om de draaiing eruit te krijgen. Een behoorlijke uitdaging, een koe weegt al snel 600 kilo! Het omrollen van de koe bleek deze keer niet de oplossing. Daarom belde de collega voor wat hulp.

Al aan de telefoon waren we het eens dat een keizersnede de enige oplossing was om de koe te redden. In plaats van een broodje te eten spoedde ik me naar de boerderij, waar de collega de koe al geschoren en gewassen klaar had staan.

Met de nodige moeite lukte het ons samen het kalf terug te draaien. Dat gaf de koe zo’n opluchting dat ze zich liet vallen en niet meer van plan was op te staan. Liggend in het stro hechtten we de baarmoeder en buik van de koe weer netjes dicht. Best een pittig klusje als je er een halve werkdag op hebt zitten en de lunchtijd al even gepasseerd is, maar spoedzorg voor dieren gaat voor.

Na de keizersnede, ruim anderhalf uur later, gingen we snel naar onze auto om nog op tijd te komen voor de volgende afspraak. Bij het instappen vonden we op onze bestuurdersstoel allebei een verrassing, een warme pannenkoek. Zonder twijfel de lekkerste combinatie van Nederlandse bodem met verse melk, een lekker eitje en bloem, met een bedankje van de boerin voor onze inspanningen. Bij het opeten van de pannenkoek drong het weer extra goed door hoe belangrijk en fijn goede samenwerking tussen boerenfamilies en dierenartsen is.

Samen dag in dag uit klaar staan voor de dieren, om ze de beste zorg te geven. Daar gaan we voor!

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe