Rebel

Mooie runderen. Het Drentse Landschap - Hans Dekker

Elvira van Maanen runt samen met haar echtgenoot de biologische boerderij ‘de Hooge Stoep’ in Nieuw-Balinge. Deze week verzorgt Elvira de wekelijkse column De Boer op:

‘En dit is Oma met haar kalf en daar verderop bij dat bosje loopt haar dochter Nina, waar dat kalfje bij staat te drinken. Het kalfje hebben we Rudolf genoemd,‘ hoor ik mezelf zeggen. Ik ben met een groep vakantiegangers bij onze koeien in het natuurgebied aan het kijken en vertel ze wat over onze familiekudde. ‘Ken je dan alle koeien?’ vraagt iemand, waarna ze vervolgt: ‘Ze lijken allemaal op elkaar.’

Inwendig moet ik lachen. Toen we deze boerderij en vervolgens twee kuddes Limousin runderen kochten vroeg ik mij ook af of ik ze ooit uit elkaar zou houden. Hiervoor had ik alleen nog maar gewerkt met melkkoeien, met allemaal hun eigen zwart- of roodbonte vlekkenpatroon. Dat maakt het herkennen wel wat eenvoudiger dan bij de Limousin, die allemaal roestbruin van kleur zijn.

‘Inmiddels boeren we hier bijna twee jaar en ken ik een groot deel van de (moeder)koeien bij naam of nummer. Ze hebben immers allemaal hun eigen karakter met bijbehorend gedrag waaraan je ze kunt herkennen. Ook hun vacht is een herkenningspunt. De een is wat donkerder dan de ander en er zijn diverse soorten kapsels,’ leg ik uit. En wijs wat voorbeelden aan bij de kudde die voor ons staat.

‘Toen de dieren twee jaar geleden bij ons kwamen hadden alleen de stieren een naam: Barry & Harry. Gaandeweg hebben we diverse dieren een naam gegeven die bij hen past. Zo hebben we tante An, een ietwat bazige koe, vernoemd naar mijn tante Anja. En zo hebben we Oma, die het op één na oudste van onze kudde is, en daar haar naam aan dankt. Ook krijgen alle kalfjes die bij ons geboren worden een naam. Ronja was het eerste kalfje van dit jaar. Daarna volgde Renzo, Renske, de tweeling Rien en Rein, Roan, Ruben, Regina…’

Ja, alle kalveren, zo’n zestig per jaar, krijgen bij ons een naam. Elk kalenderjaar begint die naam met een andere letter, dit jaar dus de letter R. Zo gaat dat bij Limousinrunderen en dat is anders dan bij melkkoeien. Daar zie je vaak dat de naam van de moeder meegaat naar de dochter. Zo heb je bijvoorbeeld een familie ‘Renskes’ of ‘Annie’s’ op je boerderij en daar diverse koeien van rondlopen. Renske 14, Renske 8, Annie 25 etc. Gelukkig hoef ik niet alle namen zelf te verzinnen, maar helpen de kinderen, winkelklanten en social media volgers ook geregeld een handje mee.

Terwijl ik nog wat napraat met de vakantiegangers voel ik mijn telefoon trillen in mijn jaszak. Een appje van mijn man: ‘1508 heeft gekalfd, stierkalf. Liep aan de verkeerder kant van het draad.’ Ik weet wat mij te doen staat: een naam voor deze jongen bedenken. Het is al snel duidelijk: we noemen deze ondeugende kerel Rebel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe