Rechtbank geeft Beiler drugsdealer tweede kans

Rechtbank. NDC Mediagroep

Een 33-jarige Beilenaar die drie jaar lang in zijn woonplaats in cocaïne heeft gehandeld hoeft van de rechtbank in Assen niet meer de gevangenis in. Hij is wel veroordeeld tot 769 dagen celstraf, maar daarvan zijn 730 voorwaardelijk. Die hoeft hij dus niet uit te zitten als hij zich goed gedraagt.

De 39 dagen die overblijven, heeft de man al in voorarrest uitgezeten. Hij moet nog wel 240 uur taakstraf uitvoeren en zich verplicht laten behandelen voor zijn cocaïneverslaving, maar dat betekent dat hij zijn baan kan houden. De rechtbank ‘matst’ de voormalige dealer, omdat hij zijn leven, nadat hij vrijkwam uit voorarrest, helemaal heeft omgegooid.

Twintig tot dertig klanten

De Beilenaar vertelde twee weken geleden tijdens de rechtszaak in Assen dat hij verslaafd aan cocaïne raakte, nadat zijn vader was overleden. Om zijn eigen gebruik te kunnen betalen, besloot hij het zelf te gaan verkopen. Dat deed hij vanuit het huis van zijn moeder, waar hij zelf ook woonde. Ook bezorgde hij de coke geregeld bij klanten aan huis.

Volgens de rechtbank blijkt uit politieonderzoek dat hij zo’n twintig tot dertig vaste klanten had. Na een anonieme tip in november vorig jaar en een paar maanden onderzoek vielen politieagenten op 23 mei dit jaar het huis van zijn moeder binnen. Daar vonden ze niet alleen de man zelf, maar ook cocaïne, een stroomstootwapen en zo’n 3.000 euro aan contant geld.

Leven gebeterd
De man vertelde dat hij achteraf blij was dat hij was gepakt, omdat het erg slecht met hem ging door zijn drugsgebruik. Na 39 dagen voorarrest kwam hij vrij. Niet veel later had hij een baan gevonden en inmiddels heeft hij ook een vriendin.

Als hij een onvoorwaardelijke celstraf zou krijgen, zou hij zijn baan kwijtraken, legde de Beilenaar uit. Hoewel het Openbaar Ministerie normaal gesproken lange gevangenisstraffen eist voor jarenlange drugshandel, vond de officier het zo positief dat de man zijn leven had omgegooid dat hij een hoge onvoorwaardelijke straf te ver vond gaan. De rechtbank is het daarmee eens; de straf is gelijk aan de eis. (ADP)


Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe