Roan en Renzo

Roan en Renzo krijgen een nieuw onderkomen. Elvira van Maanen

Elvira van Maanen schreef deze week de column De Boer op. Roan en Renzo waren deze keer een bron van inspiratie:

Sinds eind oktober staat er weer wat vee in de stal. Vijf lange maanden was het stil op het erf. Geen geloei van een koe, die mij tijdens een controlerondje door de stal begroet. Überhaupt geen controlerondje stal.

Maar nu weer wel. En hoe mooi ik het weideseizoen ook vind, vee thuis op de boerderij is weer genieten. En niet alleen voor mij, ook voor de bezoekers van onze winkel, die maar wat graag de dames en heren van dichtbij bekijken.

Ik hang wat over een hek en kijk naar 2 van onze jonge stieren: Roan & Renzo. Beide stieren zijn begin dit jaar geboren en inmiddels al ruim 8 maanden oud. Pas bij binnenkomst uit het natuurgebied, 2 weken geleden, gescheiden van hun moeder. In de 2 weken dat ze op stal zijn, hebben ze zich tot m’n lievelingen ontpopt. Want ja, die heb ik echt wel. Een aai over de bol, even schuren tegen m’n heup en vaak samen te vinden. Een leuk stel.

Ik ga ze missen deze twee. Ze gaan ons bedrijf verlaten, samen met nog 26 andere jonge stieren. Nee, niet naar de slacht, ze mogen verder opgroeien bij een andere boer(in). Wij hebben helaas geen mogelijkheid om alle dieren te houden. Te weinig stalruimte en, niet geheel onbelangrijk, er moet ook geld binnenkomen.

Het ‘hoort erbij’ dat ze ons bedrijf verlaten, maar het moment zelf blijft een dingetje voor mij. Ruim anderhalf jaar geleden hebben we zorgvuldig gekozen welke stier het beste bij welke koe past. Vanaf eind januari zijn er uit die keuzes prachtige kalveren geboren. Acht maanden lang hebben we ze met alle liefde en toewijding die we hebben verzorgd.. En nu vertrekken er maar liefst 28 tegelijk.

Wat mooi is, is dat we ze verkopen aan een kleinschalige, regionale ketenpartner. Waarvan we weten dat ze samenwerken met fantastische boeren en boerinnen. Roan en Renzo krijgen een 4-sterrenhuis en een boer en boerin die ongetwijfeld met evenveel liefde en passie als wij voor hen gaan zorgen. Ik ben benieuwd wat die van onze creatieve manier van oormerken schrijven vinden, waarop naast de verplichte informatie, ook hun naam, geboortedatum en moeder te vinden is. Maar wat ze er ook van vinden, Roan en Renzo zijn in ieder geval voor altijd meer dan een nummer, en niet alleen door hun creatieve oormerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe