Spier is toe aan een rustige zomer: de geluidswal moet er snel komen

De ingestorte geluidswal. André Weima

Het college van B en W stelt voor een nieuwe geluidswal in Spier aan te leggen met klimop aan beide zijden. De gemeente heeft hiervoor ook al een lokale ondernemer op het oog, die dat kan aanleggen. Een deel van de raad pleit voor echter voor een meervoudige aanbesteding.

Het college kiest daar bewust niet voor en wil tijd winnen. Wethouder Jan Schipper: ‘Wij denken echt dat we zo een zorgvuldige procedure volgen.’ Hiervan zijn met name de fracties van D66, ChristenUnie en Gemeentebelangen Midden-Drenthe niet overtuigd.

Herstel

Het dorp Spier zit al lang te wachten op herstel van de ingestorte geluidswal, zo vertelde ook Jan van der Heide, voorzitter van Dorpsbelangen Spier. Het dorp voelde zich lang in de kou staan. Spier zat sinds het instorten van de wal weer in het lawaai en hoopt dan ook dat komende zomer de spreekwoordelijk rust wederkeert in het dorp. Het wachten is echter op de nieuwe geluidswal.

De klankbordgroep heeft een duidelijke wens: uit de vier opties voor een nieuwe geluidswal moet gekozen worden voor een groene geluidswal met een harde kern en klimop aan beide kanten. Kosten van de lokale ondernemer 750.000 euro, daarbovenop moet het oude scherm nog voor 325.000 worden afgeschreven.

Volgens Schipper scheelt het vier tot zes maanden als de meervoudige aanbesteding wordt overgeslagen. Arnoud Knoeff (D66) vreest echter dat het enkelvoudig aanbesteden juist meer zou kunnen vertragen: ‘Wat als de nummer twee van de vorige aanbesteding een zaak begint tegen ons? Wat als Bouwhuis dit doet omdat hij de zaak met een groene wal had kunnen rechtzetten?’

Goedkoper

Henk Heideveld (ChristenUnie) vroeg zich ook af of het niet wat goedkoper kan en wil meerdere offertes. ‘Beter een goed voorstel, dan maar drie maanden langer wachten.’ Jan Jonker (Gemeentebelangen Midden-Drenthe) was hard in zijn oordeel en noemde de geluidswal van Spier de grootste financiële blunder van de gemeente: ‘En de oorzaak ligt in dit huis!’ Henk Heideveld constateerde ook dat er mensen hebben liggen slapen.

Meerdere partijen stelden vragen over stappen tegen de vorige aannemer (Bouwhuis) en adviesbureau Sweco dat de constructie van tevoren had doorgerekend en goedgekeurd.

Wethouder Schipper zei dat er nog steeds gesprekken zijn met Bouwhuis over een oplossing, als die op niets uitlopen wordt alsnog een juridische procedure begonnen. Het eindoordeel over dit vraagstuk is op 10 december, de gemeenteraad velt dan haar oordeel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe