Theaterproductie zoekt verhalen en voorwerpen uit Moluks-Nederlandse geschiedenis

Eli Pietersz. Anis de Fretes

In 2021 is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers aankwamen in Nederland, velen kwamen terecht in Kamp Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork. Stichting Gedeelde Verhalen en het team van theaterproductie ADAK (‘Aan de andere kant’) zijn op zoek naar verhalen en voorwerpen uit die tijd.

De organisatie is op zoek naar verhalen van mensen die zich het leven in dat kamp (1951-1971) kunnen herinneren, of het verhaal van bijvoorbeeld hun ouders willen vertellen. Aan de hand van voorwerpen die deze herinneringen oproepen of symboliseren worden zij vervolgens geïnterviewd.

De voorwerpen worden verwerkt in een kunstwerk en zijn volgend jaar te zien aan het begin van de theatervoorstelling ‘Aan de andere kant’ die gepland staat van 21 juni tot en met 17 juli 2021. Een theatrale ontdekkingstocht naar de Moluks-Nederlandse geschiedenis.

Deze voorstelling met meer dan 70 Molukse en Nederlandse spelers en muzikanten komt tot stand op basis van herinneringen en ervaringen van mensen zelf. Met in het bijzonder de Verhalen van Schattenberg, gecoördineerd door Anis de Fretes, die zelf in Schattenberg opgroeide.

De voorstelling ‘Aan de andere kant’ zou eigenlijk in de zomer van 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen en het grote aantal verwachte bezoekers kon dit niet doorgaan. In samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork is besloten om de voorstelling een jaar te verplaatsen.

Door rekening te houden met de bezoekersaantallen en de actuele voorschriften van het RIVM kan de openluchtvoorstelling veilig doorgaan. ‘Aan de andere kant’ gaat het extra jaar gebruiken voor bijzondere artistieke verdieping door middel van het gemeenschapsproject de Verhalen van Schattenberg.

Team ‘Aan de andere kant’ zoekt mensen (Moluks of Nederlands) met een verhaal over Schattenberg. Heeft u of een familielid een voorwerp dat herinneringen oproept aan Schattenberg of wilt u uw verhaal delen? Neem dan contact op met Gita Lopulisa: 06-25302640 | gitalopulisa@hotmail.com.

Eli Pietersz, geboren in 1951 in Semarang op Java, is één van deze mensen met een bijzonder voorwerp: een trommeltje. Het mooiste symbool uit zijn vroege jeugd in Kamp Schattenberg. Toen hij zes jaar was, kreeg hij de trommel en mocht al musicerend voor zijn klasgenoten uitlopen. ‘Wat was ik trots, dat ik hiermee mocht lopen. En niemand anders.’

Meer informatie over ‘Aan de andere kant’ is te vinden op de website www.adak-theater.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe