VKW is gezond bezig en krijgt certificaat

VKW beschikt over een gezonde kantine. Pixabay

Ook in Midden-Drenthe is een lokaal sportakkoord gesloten, waar de gezonde (sport)omgeving is opgenomen. Veel lokale clubs hebben getekend als partner in het sportakkoord en werken mee aan een gezonde sportomgeving. Als enige club in Midden-Drenthe heeft VKW een Team:Fit certificaat voor een gezondere kantine behaald, zo maakt Sport Drenthe bekend.

Vrijwilligers van sportclubs zijn over het algemeen creatief omgegaan met de coronamaatregelen zodat veel activiteiten door konden gaan. Op deze manier konden jeugdtrainingen en onderlinge wedstrijdjes worden georganiseerd. Ook de kantinevrijwilligers waren erg creatief. In de eerste lockdown zijn de kantinevoorraden weggegeven aan de voedselbank, producten via de clubsite verkocht, teruggestuurd naar de leverancier of weggegeven aan leden. Tijdens de periode dat de kantines even open mochten, hadden de clubs de kantines coronaproof ingericht en toen de kantines weer dicht moesten, zijn mooie uitgifte punten ingericht om (buiten) toch omzet te kunnen genereren.

Naast de corona gerelateerde uitgevoerde zaken, zijn ook veel vrijwilligers aan de slag gegaan met het gezonder maken van de sportomgeving op hun club. Ze hebben zich ingezet op de thema’s rookvrij, alcohol en voeding samen met Team:Fit, een onderdeel van JOGG (jongeren op gezond gewicht). Begin 2020 waren er al 3 clubs met een Team:Fit certificaat voor hun gezondere kantine. Jaarlijks wordt de zogeheten Kantinescan opnieuw uitgevoerd, om te zien of de club nog aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voldoet. Daarnaast waren er al veel clubs aan de slag met het gezonder maken van hun kantine, op weg naar een certificaat.

In maart gooide corona roet in het eten, waar de kantines sloten en het voor clubs haast onmogelijk werd gemaakt om nog een Team:Fit certificaat te kunnen behalen. Toch waren er veel kantinevrijwilligers die juist nu de tijd en ruimte hadden om hiermee aan de slag te gaan. En door corona werd gezondheid misschien wel belangrijker dan ooit. Er kwamen in Drenthe zelfs 13 nieuwe clubs met een Team:Fit certificaat bij, onder andere VKW.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe