Verhalen van kinderen staan centraal in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Kinderen lezen een kaart die Hennie aan haar verwanten schreef, vlak voordat ze op transport moest naar Auschwitz. Jan Bouwman

In oktober is het Kindermaand. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot culturele instellingen en culturele activiteiten. Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork doet mee. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober hoeven kinderen tot en met 12 jaar geen entree te betalen.

Tot en met 25 oktober staan de verhalen van kinderen uit Kamp Westerbork centraal in de tentoonstelling ‘Het verdriet van de Bevrijding’.

Onder andere het verhaal van Leo Meijer (1935) staat centraal. Leo Meijer kwam in september 1942 met zijn ouders in Kamp Westerbork terecht. In Westerbork kon vader Herman aan het werk als apotheker. Hierdoor was het gezin tot nader order vrijgesteld van transport. Leo tekende veel in het kamp. Overdag moest hij naar school.

Op 4 september 1944 werd Leo samen met zijn ouders naar Theresienstadt gestuurd. Hier zijn ze een maand geweest, voordat ze doorgevoerd werden naar Auschwitz. Alleen vader Herman overleefde de oorlog.

Voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders is een speciale route te volgen op het kampterrein. In de luisterpalen zijn fragmenten te horen uit het boek Kinderen met een ste r van Martine Letterie. De kinderen krijgen een routeboekje met luisteropdrachten en uitleg mee.

Vanwege de coronamaatregelen zijn slechts een beperkt aantal mensen welkom in het museum. Reserveren is daarom verplicht.

www.kampwesterbork.nl

menu