Wie maakt het verschil?

De opluchting is groot als het kalf gezond is. Bernd Hietberg

Bernd Hietberg is dierenarts bij DAP, hij schreef deze week de column de Boer op:

Spoeddienst als dierenarts, je weet nooit wat je te wachten staat. Zo sta je zondagavond laat bij een Belgisch trekpaard met buikpijn in het donker in de wei, tussen de dikke wintervacht op zoek naar een bloedvat voor een injectie pijnstiller. Zo lig je ’s ochtends vroeg op je knieën achter een koe in baringsnood, koekalverij!

Met een boterham in de hand na een telefoontje van de boer snel de auto in en binnen 10 minuten ter plaatse. Hup de laarzen en een regenbroek aan om zelf droger te blijven bij de golven vruchtwater die soms vrij komen bij het persen.

Het lukte deze koe maar moeizaam om drachtig (zwanger) te worden eerder dit jaar en daarom was ze al wat ouder voordat ze haar eerste kalf kreeg. Op oudere leeftijd gaat dat toch wat minder soepel, zo bleek bij deze geboorte. De tong van het kalfje was al zichtbaar en behoorlijk dik van de benauwdheid en het persen van moeders.

Met wat chirurgie kon ik wat extra ruimte maken en kon het kalfje eruit. Ondanks een benauwde zware geboorte beurde het kalfje haar hoofd al snel op. Op het moment dat het kalfje ademt en het hoofd optilt geeft dat een geweldig gevoel.

Het begon met de oplettende boer die snel hulp inriep. Vlot in de auto, direct de juiste keuzes en snel handelen. Samen maakten we het verschil tussen leven en dood voor dit dier en misschien ook voor de moeder wel. Juist dát besef, geeft zoveel voldoening, daar doe je het voor. Voor een dier, voor de boer, het familiebedrijf of de hele koppel koeien, als jij ze vooruit kunt helpen, dan maak je dat verschil.

Wie maakte voor jou het verschil dit jaar? Of zorgde je zelf voor het verschil? Was jij degene die hulp verleende aan die oudere die viel met de fiets. Gaf jij aandacht aan de buren die vanwege hun gezondheid al lange tijd thuis geïsoleerd zijn zodat ze geen corona te krijgen. Was het je coach of trainer van de sportclub die ondanks corona zorgde dat er toch gesport kon worden zodat iedereen fit bleef. Of werk je in de zorg, al een jaar lang keihard om coronapatiënten te verzorgen.

Sta stil, geniet van de herinnering en het gevoel dat je er toe doet en dat jij het verschil hebt gemaakt voor jezelf, voor een ander of voor een dier. Laat dat deze saaie kille kerst zonder veel bezoek toch een heel warm en goed gevoel bezorgen over dit jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe