Arriva vernoemt nieuwe treinen naar bestemmingen in Groningen en Friesland - en nu kan iedereen eindelijk met de Noorderzon vertrekken

Voorlopig rijden er minder Arriva-treinen. Foto: Archief DvhN

Altijd al eens zin gehad om met de noorderzon te vertrekken? Treinreiziger in Groningen en Friesland hoeven daar binnenkort geen moeite meer voor te doen, nu Arriva een van z’n nieuwe treinen Noorderzon noemt.

Met een beetje fantasie kun je straks dus ‘spoorloos verdwijnen’ met de trein, al is die eigenlijk vernoemd naar het gelijknamige zomerfestival in Groningen - en niet naar de uitdrukking.

Zestien van de achttien nieuwe WINK-treinen krijgen de naam van een cultuurhistorische of natuurbestemming in de regio. De andere twee heten Noar hoes en Thús, waarmee taalliefhebbers op weg naar huis aan hun trekken komen.

Dubbelteller

Duizenden mensen leverden suggesties voor de namen in. Een jury uit beide provincies nomineerde 41 ideeën waarna een internetstemming volgde. Arriva verdeelt de namen eerlijk over Groningen en Friesland.

loading  

Naast Noorderzon krijgt festival Oerol op Terschelling een eigen trein. Beide hoofdsteden zien hun torens straks terug: d’Olle Grieze vertegenwoordigt Groningen tussen de rails, (de) Oldehove Leeuwarden. Maar met die naam zullen bewoners van het Groninger dorp Oldehove ook wel blij zijn. Het Wad is een vergelijkbare ‘dubbelteller’.

Hongerige Wolf

Als specifieke bestemmingen in Groningen zijn vernoemd: Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal-Veendam), de streek Westerwolde, het gehucht (tevens festival en gemaal) Hongerige Wolf, Hangende Keukens (naar dé attractie van Appingedam) en De Drie Gezusters. Het café op de Grote Markt in Groningen is de enige puur commerciële bestemming op de lijst.

Met Holwerd aan Zee (de Waddenkust als duurzame toeristische bestemming), Zwarte Haan (kustplaats tussen Harlingen en Holwerd) en Reaklif, (Het Rode Klif, een stuwwal uit de ijstijd aan het IJsselmeer bij Stavoren met een monument ter herinnering aan de Slag bij Warns in 1345) zochten de stemmers in Friesland meer de kust op dan in Groningen.

Natuurlijk mogen de Elfstedentocht (Alvestêdetocht), het Sneekermeer (Snitser Mar) en De Slachte (de historische slaperdijk die in 2000 tot leven werd gewekt met een marathon) niet ontbreken.

Arriva, dat de namen vandaag bekendmaakte, neemt de nieuwe treinen in de loop van dit jaar in dienst -voornamelijk als sneltrein tussen Leeuwarden, Groningen en Winschoten. De 51 bestaande treinen, die pas zijn of dit jaar worden vernieuwd, hadden allemaal al een naam. Zij werden vernoemd naar bekende Groningers en Friezen uit heden en verleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groninger Gezinsbode