‘De wind door de haren’: Stichting Onbeperkt op de Fiets uit Haren maakt samen genieten van buitenleven mogelijk voor mensen met een beperking

Freerk de Boer van Stichting Onbeperkt op de Fiets. Foto: Maria Romp

Na meer dan een jaar wegens ziekte volledig binnen te hebben gezeten wilde Harener Freerk de Boer graag weer naar buiten en daar lopen voor zijn partner Maria Romp niet zo makkelijk gaat werd het de fiets; Stichting Onbeperkt op de Fiets werd in het leven geroepen.

Romp: „Freek was al langere tijd niet echt fit en had vage klachten. In het ziekenhuis konden ze er in september 2019 ook niet de vinger opleggen. Uiteindelijk werd er bij Freerk een auto-immuunziekte vastgesteld. Het was een zware periode met veel ziekenhuisbezoekjen en langdurige en kortdurende opnames als enige uitjes. En dit terwijl we graag kampeerden en buiten actief bezig waren.”

Na deze periode wilde De Boer er weer op uit, alleen was het moeilijk om in de buurt een aangepaste fiets voor een langere periode te huren. De Boer en Romp namen daarom het heft in eigen hand en richtten Stichting Onbeperkt op de Fiets op.

Een nieuw begin

Dit betekende een nieuw begin voor de levensgenieters en natuurliefhebbers. De Boer: „Het gezamenlijk fietsen is een geweldige manier om weer deel te kunnen nemen aan het buitenleven. Wind door de haren. Je gunt het iedereen om zo buiten te kunnen zijn. Om ook anderen die mogelijkheid te geven hebben we deze stichting opgericht. We hopen dat mensen zich niet laten tegenhouden door hun beperking.”

De Boer en Romp ontvingen voor Stichting Onbeperkt op de Fiets 9000 euro van het project Groene Parel. Romp en De Boer: „Daar zijn we super blij mee! Daardoor is de eerste fiets een feit. We hebben net de rolstoelfiets besteld en kunnen nu ook promotiemateriaal en de website afmaken, waardoor we goed zijn te vinden zullen zijn.”

Naast andere rolstoelfietsen willen De Boer en Romp zo snel mogelijk ook een driewieltandem realiseren, waarbij je als bijrijder mee kunt fietsen. Romp: „Dat kan ook als toegevoegde therapie worden gebruikt.”

Van Uithuizen naar Santiago de Compostella

Om geld in te zamelen zijn De Boer en Romp van plan een lange tocht te ondernemen naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje. Romp: „We beginnen met het Jacobspad dat start in Uithuizen. Aansluitend gaan we verder door Nederland om een goede aansluiting te vinden op de Jacobsroute naar Santiago. Wanneer we op pad kunnen is afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt, maar we hopen dat we zo spoedig mogelijk op pad kunnen. Als het weer meezit dan nemen we een eigen tent mee.” De sponsortocht naar Santiago de Compostella zal op social media te volgen zijn.

Sponsoren gezocht

Als je Stichting Onbeperkt op de Fiets wilt steunen als sponsor of middels een gift dan kan dat via de website https://www.onbeperktopdefiets.nl/ . De Boer: „Maria en andere kunstenaars hebben geschenken gemaakt voor de sponsoren. Bijvoorbeeld handgemaakte keramische Sint Jacobsbloemen voor in de tuin bij donaties vanaf 25 euro. Ook is er iemand die zich aanbiedt een dagdeel met je rond te fietsen bij een donatie vanaf 300 euro. Bedrijven kunnen ook sponsoren middels geld of in natura, zoals bijvoorbeeld kleding met reclame, gratis overnachtingen voor onderweg etc. Misschien zijn er meer mensen die leuke ideeën hebben of zich belangeloos willen inzetten.”

Heb je ideeën en suggesties of wil je een donatie doen? Neem dan contact op met Freerk de Boer en Maria Romp via de site van Stichting Onbeperkt op de Fiets.

menu