105 jaar schaken in Haren: feest bij Schaakclub Haren

Schaakclub Haren - inloopuurtje in CBS De Borg - met links achterin jeugdcoördinator Kees Romijn. Foto: Stef Steneker

Dit jaar bestaat Schaakclub Haren maar liefst 105 jaar. Jeugdcoördinator Kees Romijn kijkt terug op 105 jaar schaken in Haren.

Schaakclub Haren heeft momenteel zo’n veertig leden, waarvan vijftien jeugdlid zijn. Het bestuur wordt gevormd door huidige voorzitter Andreas Tasma. Daarnaast maken Carla Graafland (penningmeester), Raoul Suurmeijer (secretaris) en Kees Romijn (jeugdcoördinator) deel uit van het bestuur.

Hoogtepunten

Jeugdcoördinator Kees Romijn staat graag stil bij de hoogtepunten uit de geschiedenis van Schaakclub Haren. Romijn: „De schaakclub heeft in zijn geschiedenis meerdere teamkampioenschappen behaald waaronder het Nederlands kampioenschap van het jeugdteam t/m 14 jaar in 1990. Dat team bestond uit Jasper Geurink, Yaïr Pinto, Jan Paul Burm, Sander de Vries en Isabella van der Werf. Ook het recente online Nederlands kampioenschap t/m 7 jaar van Oliver Chiu mag niet onvermeld blijven. Het jubileumboek ‘Op een haar na eeuwig schaak… - Geschiedenis Schaakclub Haren 1915-2010’ dat in 2010 verscheen was een hoogtepunt en natuurlijk de Koninklijke Erepenning die de club bij het 100-jarig bestaan ontving.

Dieptepunten

Ook de dieptepunten vormden de geschiedenis van de schaakclub. Romijn: „In februari 1940 werd Hotel Horst waar de club toen speelde door brand verwoest. Dit betekende dat de club dakloos werd en dat de gehele inventaris van de club in vlammen opging. De Tweede Wereldoorlog die enkele maanden volgde was een sombere periode voor de club. De competitie kwam door allerlei Duitse maatregelen stil te liggen en het aantal leden nam sterk af.”

Ook de coronacrisis had zijn weerslag op de activiteiten binnen de club. Romijn: „De interne competitie van de senioren ging online door, maar de activiteiten van de jeugd lagen helemaal stil. Ook zij konden alleen online schaken en aan online toernooien meedoen. Zoals ons jongste jeugdlid Oliver Chiu die als 6-jarige in juni online Nederlands kampioen t/m 7 jaar werd.”

Jeugdevenementen

„Het is niet bekend wanneer de Noordelijke Jeugdcompetitie weer van start gaat, wel organiseert de Noordelijke Schaakbond (NOSBO) binnenkort voor het eerst weer een fysiek toernooi: de NOSBO-Jeugdteamkampioenschappen. De jubileumcommissie onder leiding van Vincent Valens hoopt in de tweede helft van het seizoen in ieder geval nog een jeugdevenement te organiseren”, zegt Romijn.

Feestelijk inloopuurtje en Jubileumbijeenkomst

Het inloopuurtje voor de jeugd van afgelopen vrijdag 4 september op CBS de Borg In Harenwas een groot succes. Romijn: „We mochten een aantal nieuwe kinderen ontvangen die maar al te graag willen schaken.”

Het was een kleine bijeenkomst voor de huidige seniorleden afgelopen zaterdag 5 september in De Zaak in Haren. Romijn: „Het allerleukste was het spontane langskomen van de heer Van Dam, die van 1959 tot 1979 lid was van de schaakclub. Hij vertelde bijzondere anekdotes uit die tijd en met hem werden herinneringen aan leden van de club opgehaald.”

Romijn: „Kinderen en volwassenen die willen schaken zijn van harte welkom bij de Schaakclub Haren. Onze jeugd schaakt op vrijdag van 18.30 tot 19.30 in CBS de Borg en de kinderen kunnen ook schaaktraining volgen. Volwassenen kunnen zich het beste melden bij het bestuur via bestuur@schaakclubharen.nl voor meer informatie over de online interne competitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad