Blauw Helpt groen in de Hortus in Haren

V.l.n.r. Vrijwilliger evenementen Hortus Jenny van der Linden, stewardess KLM Marlies Hooimijer en coördinator receptie Hortus Jenny Ahlers bij de ingang van de Chinese tuin in de Hortus. Foto: Kirsten van der Weide

Medewerkers van KLM die vanwege covid-19 noodgedwongen niet konden werken hebben sinds de start van de coronacrisis via Blauw Helpt vrijwilligerswerk verricht in het hele land. De Hortus in Haren maakte deze zomer ook van hun diensten gebruik. Stewardess Marlies Hooimijer uit Leek vertelt over haar ervaringen in de Hortus.

Bezoekers bij de receptie van de Hortus werden verwelkomd door piloten en stewardessen, er waren maar liefst 5 KLM’ers aan boord. Stewardess Marlies: „Ik vlieg nog maar zo’n 1 keer per maand, maar dit komt ook omdat ik met ouderschapsverlof ben. Ik ben steeds bij thuiskomst een week in quarantaine voordat ik weer kan gaan werken bij de Hortus. Er hadden zich 2145 collega’s aangemeld voor Blauw Helpt, 781 zijn er ingezet op 104 projecten. Ik werk al 14 jaar als stewardess en vind het heel leuk om nu als vrijwilliger twee dagdelen in de week in de Hortus te werken via Blauw Helpt.”

Reddende engels

De Hortus is ontzettend blij met de extra ondersteuning van Blauw Helpt, want alleen al in de maand juli kwamen er een dubbel aantal bezoekers, ruim 6000. Coördinator receptie Atsje Venema: „Marlies was meteen inzetbaar, ze is gewend mensen te ontvangen. Door de coronacrisis zaten we met een groot tekort aan vrijwilligers. De meestal wat oudere vrijwilligers bleven vanuit veiligheidsoverwegingen thuis, ze durfden niet meer te werken. We gingen van 22 man naar 9. Daarom gingen we pas per 1 juli weer gewoon open. Naast de reddende engels van Blauw Helpt zijn er ook nieuwe medewerkers bijgekomen in de Hortus.”

31 augustus liep Bauw helpt ten einde in de Hortus, maar stewardess Marlies kom je nog even tegen bij de receptie. „Ik vind het heel mooi om dit werk in de Hortus te doen. We zijn een blauwe familie, maar werden door de crisis aan de grond gezet. Ik ben blij dat ik op deze manier kan bijdragen aan de maatschappij”.

Red de Chinese tuin

De Chinese tuin bestaat dit jaar 25 jaar. Of deze bijzondere tuin ook de komende 25 jaar in al haar pracht te bewonderen zal zijn is de vraag. De tuin heeft dringend onderhoud nodig. De Hortus beschikt helaas niet over voldoende middelen hiervoor, vanwege wegvallende inkomsten ten gevolge van de coronacrisis. De geschatte kosten bedragen 15.000 euro. Er is reeds 6.855 euro ingezameld. Douwe Wiersma heeft een inzamelingsactie gestart middels een GoFundMe-campagne. Via https://www.gofundme.com/f/leve-de-Chinese-tuin?utm_source=customer&utm_medium=email&utm_campaign=p_cp+share-sheet kan je een bijdrage leveren.

Hortus Podium

Op zondag 6 september kan je een bijzondere middag beleven in de Chinese tuin tijdens het Hortus Podium, met poëzie van Kopland en muziek van Bach en anderen. Uitgevoerd door Barbara van den Hoofdakker (voordracht gedichten), Patricia Kuijk (viool) en Robert Jan van der Feen (fluit). Van 13.00 tot 13.45 en van 15.00 tot 15.45 vindt het optreden plaats. Hortus Podium is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Hortus. In verband met de huidige corona maatregelen dien je wel te reserveren. Dit kan via evenementen@hortusharen.nl.

Op www.hortusharen.nl vind je meer informatie over de beeldenexpo ’10 jaar kunst in de Hortus’ en alle activiteiten die er worden aangeboden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad