De bijzondere wereld van de glaskunst: expositie in ’t Clockhuys in Haren

Glaskunst van Koos Bladt. Foto: Stef Steneker

Momenteel is er een bijzondere expositie te bezoeken in ’t Clockhuys in Haren: de wonderlijke glasobjecten van kunstenaar Koos Bladt.

Bladt maakte medio 2017 voor het eerst kennis met glasfusie. Bladt: „Mijn vriendin en ik bezochten de kunstmarkt in Haren en daar stonden twee glaskunstenaars die met deze techniek werken. Ik was er direct door gefascineerd en na met beide kunstenaars een praatje gemaakt te hebben besloot ik vrijwel ter plekke dat ik ook wilde leren op deze manier glasobjecten te maken.”

Schuurtje wordt werkplaats

En zo geschiedde. Bladt volgde bij kunstenaar Linda van Huffelen een workshop en kunstenaar Eelco Stoffers van Gekleurd Glas in Groningen leerde Bladt hoe te werken met een glasoven. Bladt: „Daarna heb ik het schuurtje achter ons huis in Garnwerd leeggeruimd en ingericht als werkplaats. Ik heb een glasoven gekocht en ben voor mezelf begonnen.”

Experimenteren

Bladt maakt veel verschillende objecten; schalen, vazen, lampen, wandobjecten en tuinobjecten. “Ik ben voortdurend bezig nieuwe technieken uit te proberen. Naast veelkleurige objecten, maak ik ook geregeld objecten in uitsluitend zwart-wit”, licht Bladt toe.

De coronamaatregelen in acht nemend kan je tijdens de reguliere openingstijden van ‘t Clockhuys de expositie van glasobjecten van Koos Bladt bezoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad