Deel 2 van trilogie 'Overleven' van Harense schrijfster Ynskje Penning is uit

Schrijfster Ynskje Penning aan haar bureau. Foto: Kirsten van der Weide

Deel 2 van de trilogie Overleven van Ynskje Penning (71) verscheen op 19 november. Oorlogsroman én geschiedenisboek ineen over de Tweede Wereldoorlog, met haar vader in een van de hoofdrollen.

Overleven gaat over zeven Nederlandse mariniers. Frans van Staalduinen, de vader van de schrijver, was één van hen. De drie boeken zijn gebaseerd op zijn verhalen. Hij vaart de gehele Tweede Wereldoorlog geheime post over de Atlantische Oceaan en maakt The Battle of the Atlantic van het begin tot het einde mee. Zelf zei hij daarover: ‘Het is een mirakels wonder dat ik nog leef.’ Penning: „Ik ben historicus, dus ik schrijf het liefst historische romans. Overleven is een combinatie van fictie en non-fictie.

Zwijgplicht

Penning woont al 45 jaar in Haren en schrijven is haar manier van leven. Het was echter geen makkelijke taak deze periode van haar vaders leven volledig in kaart te brengen. Penning: „Het is voor een buitenstaander niet eenvoudig om toegang te krijgen en inzicht te verwerven in de gesloten marinierswereld. Mariniers hebben zwijgplicht tot hun de dood over de inhoud van hun geheime missies. Mijn vader dus ook, maar hij was een rasverteller en vertelde vooral anekdotes, daarbij versprak hij zich wel eens. Ik klopte aan bij het ministerie van Defensie om meer te weten te komen. Behalve zijn staat van dienst, die ik al had, ben ik daar niets wijzer geworden. Wel is het Ministerie me buitengewoon behulpzaam geweest bij het zoeken naar foto’s.”

Een schat aan kennis

„Uit de verhalen van mijn vader weet ik waar deze zeven mariniers gezeten hebben. Tijdens de oorlog raakten ze verspreid over de hele wereld. Dit bood me een prachtige gelegenheid om de oorlog in zijn totaliteit te benaderen. De data staan tussen de verhalen in, zodat de lezer beter begrijpt waarom de mariniers daar in actie kwamen. Doordat de mannen zo verspreid zaten, hadden ze overal contacten, zodat ik de oorlog van meerdere kanten kon belichten. Als de lezer deze drie boeken uit heeft, bezit hij een grote kennis over de gebeurtenissen en de achtergronden in WO II en hij maakt de oorlog mee door de ogen van deze zeven mannen”, zegt Penning.

In de voetsporen van haar vader

Als historicus zoekt Penning graag de dingen uit, als mariniersdochter bijt ze zich vast in haar taak. Eind 2010 begon zij met inlezen en reizen. Penning: „Alles wat ik te pakken kon krijgen en overal waar ik kon komen. Met een tweemaster over de ruwe Noordelijke IJszee rond Spitsbergen. De meeste plekken waar deze mariniers dienden, heb ik bezocht, daar onderzoek gedaan in archieven en musea, gepraat met mensen en heel veel foto’s gemaakt, zodat ik mij een beeld kon vormen. Ik heb zo’n acht jaar besteed aan het doen van onderzoek. Tussen de reizen door zette ik de episodes die ik had uitgezocht op papier.”

In het reine komen

Penning: „ Overleven gaat over gewone mensen, die dingen moesten doen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Daarmee probeerden ze na de oorlog in het reine te komen want het leven ging verder. Dat was voor hen geen eenvoudige zaak. Mijn vader keek na de oorlog altijd over zijn schouder. Bang dat de Russen hem kwamen halen, vanwege zijn werk voor de geheime diensten”. De vader van Penning overlijdt in 1982 op 74-jarige leeftijd. „Wat mijn vader van deze boeken zou vinden? Dat weet ik eigenlijk niet, mijn vader was een bescheiden man.”

Vrijheid

Overleven gaat ook over onze vrijheid, die zwaar bevochten is. Om 75 jaar in vrede te mogen leven is historisch gezien ongehoord, ongeëvenaard en is een ongekende weelde. Wij vinden vrijheid gewoon en we zijn ons er nauwelijks van bewust hoe fragiel, kwetsbaar en uiterst kostbaar die is. Ik hoop dat de lezer zich realiseert hoeveel dank wij verschuldigd zijn aan de mensen die zich in heden en verleden inzetten voor onze vrijheid”, besluit Penning.

Deel 1 van Overleven stond op de Short List van Het beste Groninger boek. Het derde en laatste deel komt naar verwachting eind 2021 uit. Deel 1 en 2 van Overleven zijn te verkrijgen via https://ynskjepenning.nl/winkel/ bij de boekhandel en via bol.com.

menu