Een betere leefomgeving: steun ideeën voor De Groene Parel

Sarah-Marie en haar hond Foxy op de locatie van haar Honden behendigheidsspeeltuin. Foto: Kirsten van der Weide

Op https://stemvan.groningen.nl/ staan ideeën speciaal voor Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren met betrekking tot het verbeteren van de woon- werk- en leefomgeving: de Groene Parel.

Van Elektrische deelauto’s tot Outdoor fitness equipment, van een Zelfoogsttuin in Glimmen tot een Uitzichtsvlonder aan de Drentsche Aa. De gemeente Groningen wil graag van haar inwoners horen wat hun ideeën en wensen zijn voor hun woon- werk- en leefomgeving.

De periode van het indienen van ideeën voor het digitale Groene Parel traject sloot op 27 september. Vanaf 28 september kunnen inwoners uit Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren ideeën voor een betere leefomgeving steunen. Eén van de bedenkers van een idee is Sarah-Marie Weston (14) uit Haren.

Uitgelicht

Sarah-Marie: „Ik zit op het Maartenscollege in de vierde klas van het tweetalig onderwijs. In dit jaar moet ik een ‘personal project’ doen. Dat is een project, vergelijkbaar met een profielwerkstuk. Alleen bij een personal project ben je helemaal vrij in het kiezen van je onderwerp. Het onderwerp dat ik gekozen heb is het realiseren van een Honden behendigheidsspeeltuin.”

Trouwe viervoeter

Sarah-Marie is het baasje van Foxy. „Vanaf dat ik een hond kreeg, ben ik met trainen met haar begonnen. Na de gehoorzaamheidstrainingen, heb ik behendigheidstrainingen gedaan. Daarna gingen we vaak naar een hondenspeeltuin, omdat het zo leuk was. Helaas is er geen in Haren en kan ik er dus niet zelfstandig naar toe”, zegt Sarah-Marie.

Sarah-Marie: „Mijn hond is erg belangrijk voor me. Ik kreeg haar als puppy en ik heb geen moment spijt van gehad dat ze er is. Ondanks dat ik eerder op moet staan ‘s ochtends om met haar uit te gaan.”

Over de hondenbelasting wil Sara-Marie het volgende kwijt: „Ik begrijp het wel, maar ik zal het heel erg waarderen als we er ook iets voor terug zouden zien. Zoals bijvoorbeeld een hondenspeeltuin.”

De boer op

Sarah-Marie probeert veel hondenbezitters te bereiken. „Ik heb veel baasjes gesproken en ze vonden het een leuk idee. Vanaf dit weekend ga ik ook verschillende baasjes interviewen, om te horen wat zij belangrijk vinden in een eventuele honden behendigheidsspeeltuin.”

Locatie

Sarah-Marie heeft als locatie een verloren stukje grond aan de Klaverlaan in Haren op het oog. Dichtbij de Mikkelhorst en ‘T Swieneparredies. „De plek is ongeveer 500 m², het heeft bijna geheel water rondom en er staat een lantaarnpaal.”

Hoe werkt het

Sarah-Marie: „Als er veel mensen zijn die jouw idee een goed idee vinden, dan ga je naar de volgende ronde. Dat gebeurt bij meer ideeën. De ideeën met de meeste steun worden door de gemeente gecontroleerd op juridische en financiële haalbaarheid. Daarna mogen inwoners bepalen welk van de overgebleven ideeën hoeveel geld krijgt, dan wordt de 35.000 euro verdeeld over de overgebleven plannen. Ik hoop heel erg dat mijn plan van de Honden behendigheidsspeeltuin bij deze overgebleven plannen zit en dat ik het mag realiseren! “

„Er staan veel goede ideeën voor de Groene Parel op https://stemvan.groningen.nl/ . Als het je leuk lijkt, kan je een van deze ideeën steunen”, zegt Sarah-Marie.

Steunen en stemmen

Alle inwoners van de oud-gemeente van het gebied mogen een idee steunen. De ideeën die het meest gesteund zijn én aan de wettelijke en financiële haalbaardheids-eisen voldoen, gaan door naar de stemronde. Hier kan je van 16 t/m 29 november 2020 op stemmen. Op 3 december wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt. De gekozen plannen zullen in 2021 worden uitgevoerd.

Wil je Sara-Marie steunen met haar Honden behendigheidsspeeltuin of een ander idee? Ga dan naar https://stemvan.groningen.nl /.

menu