Genieten op het water bij Vereniging Watersport De Twee Provinciën in Haren tijdens lockdown

Zeilen bij zonsondergang op het Paterswoldsemeer. Foto: Carlijn Ubbens

Na de toespraak van Mark Rutte is er één ding duidelijk: we kunnen buiten blijven sporten. Bij Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) in Haren zijn individuele leden nog steeds actief op het water.

Wat is nou mooier dan om op het water te zijn, veel ruimte om je heen te hebben en te kunnen sporten tijdens een lockdown? Dat vindt Carlijn Ubbens ook. Zij werd 2,5 jaar geleden lid van VWDTP toen ze wilde leren zeilen. Ze besloot dit jaar voor het eerst om in de winter door te blijven zeilen in haar laser op het Paterswoldsemeer. Ubbens: „In januari heb ik een laser gekocht omdat ik meer wilde gaan zeilen. Niet wetende dat dat de beste aanschaf ooit zou zijn, omdat je in een laser (eenpersoonsboot) geen gevaar loopt op een coronabesmetting en dus door kunt blijven zeilen.”

Winterzeilen

„In de winter is het is heel rustig op het meer. Je wordt veel meer één met de natuur. Je ziet de meerkoeten over het water rennen, je ziet af en toe een witte reiger. Als er geen boten op het meer zijn, zit er een enorme groep witte meeuwen in het midden van het meer te rusten. Als je er aan komt met je witte boot, ben je net een grote witte vogel die hen doet opschrikken. Het is prachtig te zien hoe ze één voor één opvliegen. Het is ook fantastisch zeilen met zonsopgang of juist met zonsondergang. Al met al is winterzeilen een heel nieuwe ervaring”, zegt Ubbens.

Ubbens zeilt het liefst in de winter wanneer de zon schijnt. „Ik heb een droogpak waarmee je in het water kunt vallen zonder nat te worden. Daar heb ik als het echt koud wordt wel vijf lagen thermokleding onder. Het moeilijkste is om je handen en voeten warm te houden. Daar experimenteer ik nog mee. Maar als de zon achter de bomen verdwijnt wordt het alsnog heel erg koud hoor! Ik hoop eerlijk gezegd niet meer in het water te vallen. Je moet er vooral zo snel mogelijk weer uit zien te komen om onderkoeling te voorkomen. Je kunt ook beslissen om met harde wind niet te gaan zeilen, omdat je dan meer kans maakt om om te slaan. De windvlagen zijn dan harder. Als je dan iets stoms doet lig je zó om. Ik heb er in november nog drie keer in gelegen, maar toen heb ik het niet koud gehad. Eind november haalde ik op een zondagmorgen het dek van mijn bootje en de lijnen waren bevroren. Ik had ze te vochtig opgeborgen. Ik kon het touw van de schoot rechtovereind zetten! Maar echt zeilen met vorst? Nee, dat heb ik nog niet geprobeerd.”

Meer informatie over Vereniging Watersport De Twee Provinciën vind je op https://vwdtp.nl/ .

menu