Gerboud ten Klooster van Zorgboerderij De Mikkelhorst geeft een inkijkje in deze unieke plek in Haren tijdens de lockdown

Gerboud ten Klooster, algemeen manager van Zorgboerderij De Mikkelhorst. Foto: Kirsten van der Weide

Vlak voor het begin van de coronacrisis werd Gerboud ten Klooster (48) de nieuwe algemeen manager van Zorgboerderij De Mikkelhorst. Hoe gaat het nu met De Mikkelhorst? Ten Klooster geeft een inkijkje.

De Mikkelhorst biedt professionele dagbesteding voor mensen die dit nodig hebben in een veilige en positieve omgeving en is ook een geliefde plek voor veel Hareners, jong en oud.

Op weg naar een andere wereld

Gerboud ten Klooster is woonachtig in Gorredijk en is de algemeen manager van De Mikkelhorst. Hoe hij hier terechtkwam? Ten Klooster vertelt er graag over. „Ik ben begonnen als kok in de horeca en heb na enkele jaren de overstap naar de instellingskeuken gemaakt. Ik was jaren werkzaam voor De Zijlen, waar in de keuken volop met cliënten werd gewerkt. Een mooie tijd waarin bijna alles zelf werd gedaan; de komkommers uit de kas van De Zijlen werden verwerkt in de keuken.”

„In de jaren 2000 verdwenen veel instellingskeukens, ik ben toen binnen De Zijlen van het facilitaire bedrijf naar de zorg ‘verhuist’. Er volgde een omscholing en ik kwam toch in een wel heel andere wereld terecht. Ik heb toen jaren in de 24-uurs zorg gewerkt, veel gezien en veel mensen mogen ontmoeten. Begin 2019 ben ik als zorgcoördinator aangenomen op De Mikkelhorst. Medio maart, vlak voor de coronacrisis, heb ik het stokje van het algemeen managerschap overgenomen. Dat had ik me in 2019 nog niet kunnen bedenken.” Ten Klooster nam het stokje over van Geert Naber.

Een groter doel dienen

De Mikkelhorst werd in november uitgeroepen tot de winnaar van het project Groene Parel. De mezenkastjes van De Mikkelhorst kregen de meeste stemmen. Om dit te verwezenlijken ontving De Mikkelhorst een mooi geldbedrag. „Het Groene Parel project laat goed zien hoe verschillende behoeftes lokaal bij elkaar gebracht kunnen worden. Hoe mooi is het om producten te mogen en kunnen maken die uiteindelijk een groter doel dienen. We zijn inmiddels gestart met de productie. Af zijn ze nog niet maar de productie is in volle gang”, zegt Ten Klooster.

Gevolgen lockdown

Tijdens de eerste lockdown moest De Mikkelhorst de deuren sluiten, zowel voor haar deelnemers als voor het publiek. Ten Klooster: „Na de eerste lockdown is het gemis van dagbesteding landelijk wel gebleken. Daarna zijn we als dagbesteding door de overheid geschaard onder de uitzonderingen, zodat wij de deuren niet nogmaals hoefden te sluiten. Dat is voor onze deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van grote waarde. Met de gedane aanpassingen kunnen we iedereen op een verantwoorde wijze ontvangen. Het bieden van een stukje regelmaat en het in contact zijn met elkaar is nu extra belangrijk. Het percentage aanwezigen ligt behoorlijk hoog en daar zijn we trots op!”

„Momenteel is de grootse invloed van de lockdown voor het publiek dat De Mikkelhorst als bezoekerslocatie gesloten is. Enkel de Landwinkel is geopend. Dat brengt een inkomstenderving met zich mee, maar in december zijn er veel kerstpakketten verkocht én zijn er met andere initiatieven, zoals de verrassingstassen, wel inkomsten gegenereerd”.

Een unieke combinatie

De Mikkelhorst zit verre van stil tijdens deze lockdown. „Er wordt druk gewerkt aan een meer aantrekkelijke winkel en een opgeruimde Mikkelhorst, zodat we klaar staan om de deuren te heropenen als dat kan. We zijn richting de toekomst positief gestemd en zien het met vertrouwen tegemoet. De behoefte aan dagbesteding blijft en door dit met elkaar naar een hoger plan te tillen zal dit ook niet veranderen. De vraag naar laagdrempelige recreatie in Haren is actueel en is iets waar wij met onze mooie locatie zeker aan kunnen bijdragen. Die combinatie maakt ons uniek en brengt ons verder”, zegt Ten Klooster.

Het Mikkelhorst-gevoel

Ook Ten Klooster heeft ‘het Mikkelhorst-gevoel’ al ervaren. Ten Klooster: „Het Mikkelhorst-gevoel is er zeker en vanaf het begin geweest. Er is altijd iemand die je groet, je de weg wijst of verder helpt. Dat moet ook vooral zo blijven. Het is belangrijk dat mensen ons weten te vinden en weten wat we doen om daarmee zelf ook het Mikkelhorst-gevoel te kunnen gaan ervaren. Het is mooi om te ervaren hoe De Mikkelhorst breed gedragen wordt. De Mikkelhorst draait met en op een club mensen die dit samen mogelijk maken, ongeacht in welke hoedanigheid je hier aanwezig bent. Daar ben ik heel trots op!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad