Gert Bruns, eigenaar Intermezzo, Astoria en Sassenhein in Haren: ‘Deze lockdown is een ramp’

Gert Bruns in een leeg Intermezzo. Foto: Kirsten van der Weide

Het pakket maatregelen om het opgelaaide coronavirus in te dammen treft de horecabranche hard. Gert Bruns, eigenaar Brasserie Intermezzo, Astoria Snack & Dine en Paviljoen Sassenhein in Haren, uit zijn zorgen.

Om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan kondigde het kabinet dinsdagavond 13 oktober tijdens de persconferentie een gedeeltelijke lockdown aan, met ingang van woensdagavond 14 oktober 22.00 uur. Om het sociale verkeer zoveel mogelijk in te perken werd onder andere de horeca stilgelegd voor een periode van een maand.

Enorme uitdaging

In het normaal levendige hart van het dorp is het stil. Het is leeg in Intermezzo. „Deze lockdown is echt een ramp”, zegt Bruns. „En dit terwijl de meeste horeca-ondernemingen zich goed aan de maatregelen hielden waardoor de besmettingen in de horeca laag waren. Tijdens de eerste lockdown moest ik noodgedwongen, op een week na, drie maanden dicht. De financiële tegemoetkoming dekte maar een deel van de kosten. En nu moet ik weer voor de tweede keer sluiten. Ik had 60 man in dienst, nu nog maar 45. Ik wil mijn personeel heel graag aan het werk houden, maar weet niet of ze wel kan blijven onderhouden als dit zo doorgaat. ”

Bruns berust wel in de genomen maatregelen, maar pijn doet het wel. „Natuurlijk staat de gezondheid van een ieder voorop, maar economisch kan het zo niet, het is echt een enorme uitdaging. Maar het raakt me echt, dit is mijn levenswerk waar ik eind jaren 80 mee ben begonnen. De lokale economie heeft echt enorm onder te leiden onder de genomen maatregelen.”

Leefwijze aanpassen

Volgende week, als er een week is verstreken, wordt het pakket maatregelen opnieuw geëvalueerd. Bruns: „Ik kan me niet voorstellen dat het dan over drie weken voorbij is. Ik vrees dat het nog veel langer gaat duren. Daarom was misschien nu een totale lockdown beter geweest. Het had eigenlijk al veel eerder gemoeten, er was teveel vrijheid, de mensen werden teveel losgelaten. Het is de hoogste tijd onze leefwijze en onze patronen aan te passen.”

Geen vooruitzichten

„Zonder steun van de overheid ben ik bang dat 40 tot 50% van de horeca stopt of failliet. Ik hoop echt dat die steun er komt. We moeten sluiten door overmacht, we kunnen er niks aan doen. We hebben geen vooruitzichten”, zegt Bruns.

Actie

Bruns start binnenkort de actie ‘Intermezzo bij u thuis’. Je kan online via www.intermezzoharen.nl en telefonisch via 050-5351727 maaltijden en broodjes bestellen. Je kan zelf je bestelling afhalen of er wordt op de elektrische fiets aan huis bezorgd. „Zo proberen we er te zijn voor onze trouwe gasten die hun dagelijkse bezoekjes aan Intermezzo moeten missen”, licht Bruns toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad