Harense Alette de Groot trekt zich het lot van onbekende vervolgden aan en klimt in de pen voor impact

Alette de Groot vult de schrijfpakketten aan in de bibliotheek. Foto: Kirsten van der Weide

Alette de Groot uit de Biotoop is de drijvende kracht achter de jaarlijkse schrijfmarathon die ieder jaar op de Internationale dag van de rechten van de mens (10 december) wordt gehouden in Haren. Begin januari worden de brieven verstuurd, je kan dus nog steeds deelnemen.

Sinds De Groot in de Biotoop woont, heeft zij de ruimte en organiseert zij de jaarlijkse schrijfmarathon in Haren, samen met David Hulleman en Petra Daniëls van Amnesty-Haren. Er worden tijdens de schrijfmarathon brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. De Groot schreef zo’n 45 jaar geleden haar eerste brief aan een onbekende gevangene in het buitenland. De Groot: „Mijn jeugdige verontwaardiging over het onrecht dat hem was aangedaan, was aangewakkerd doordat ik weet kreeg van de schrijfacties van Amnesty International.”

Impact

Door de jaren heen veranderde er natuurlijk van alles in het leven van De Groot. „Er was een periode dat ik Amnesty niet hard genoeg vond optreden, daar dacht ik later dan weer anders over. Ook kwam er een tijd dat ik het op mijn manier erg druk had en 10 december soms gewoon aan mijn aandacht liet ontsnappen. Maar in 1998 werd ik weer wakker geschud door de aankondiging van het 50-jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ik organiseerde toen een week lang ‘Het Kaartenhuis’, een creatieve schrijfactie in de bibliotheek aan de Boteringestraat in Groningen, wat een grote groep kunstenaars, schrijvers en publiek bij elkaar bracht. Wat me van die week nog het meest is bijgebleven, is de impact die deze gezamenlijke actie had op mij en de andere deelnemers. Het ontmoeten van zoveel verschillende mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze getroffen zijn door het lot van onbekende vervolgden en van mensenrechtenschendingen in het buitenland, doet je goed”, zegt De Groot.

Verbinding

De verbinding die ontstaat vind De Groot eigenlijk belangrijker dan de hoeveelheid brieven die worden verstuurd. De Groot: „Dit gevoel van verbondenheid laadt je accu op, zorgt voor een besef van dankbaarheid voor de eigen situatie en geeft je weer zin om die druppels op de gloeiende plaat te blijven gooien. Want ook al weet je dat er nog zoveel andere vervolgden zijn en het ook niet altijd zeker of jouw kaart of brief haar bestemming wel zal bereiken, je laat ermee zien dat het lot van deze vervolgden niet onopgemerkt blijft.”

De schrijfpakketten zijn nog steeds af te halen in de bibliotheek in Haren, maar je kan ze ook bestellen via www.amnesty.nl . In dit pakket vind je de adressen, voorbeeldbrieven en wenskaarten. Ook een adres waar je alle brieven samen heen kunt sturen als je wilt besparen op de portokosten. De Groot: „Je mag jouw geschreven brieven ook bij mij brengen in de Biotoop, Kerklaan 30 C, dan zorg ik voor de frankering. Wel graag elke brief in een geadresseerde enveloppe.”

menu