Harense Anneke Schipper zet zich in voor een schoner milieu: ‘We willen allemaal toch een schone aarde?’

Anneke Schipper op de weekmarkt in Haren. Foto: Kirsten van der Weide

Hanneke Schipper uit Haren maakt zich sterk voor het behoud van Diftar in de voormalige gemeente Haren. De gemeente Groningen stopt namelijk in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren per 1 januari 2021 met Diftar.

Met Diftar betalen inwoners in de voormalige gemeente Haren per hoeveelheid afval. Met het afschaffen van dit systeem wordt de afvalstoffenheffing duurder, er komt dan een vast recht op basis van de omvang van het huishouden. Voor Schipper staat vooral het milieu centraal in deze kwestie.

Zij was de afgelopen vrijdagen dan ook op de Harense weekmarkt te vinden bij haar minikraampje, een groene afvalcontainer, om voorbijgangers voor te lichten over de komende veranderingen en flyers uit te delen. Schipper: “Ik zet mij graag in voor een schoner milieu. Voor Haren past het huidige Diftar systeem heel goed.”

Ecologische voetafdruk

Inwoners van de oud-gemeente Haren betalen sinds jaar en dag per kilo rest- en groenafval. Onder andere papier, (hard)plastic, piepschuim, glas, ijzer en kapotte apparaten kunnen door de inwoners gratis gescheiden worden ingebracht bij de milieustraat aan de Van Maerlantlaan. Schipper: “Diftar maakt dat je je bewust bent van je ecologische voetafdruk op de aarde en dat is heel slim als je zuinig op onze aarde wilt zijn”.

Schipper: „Tot 4 november was er nog de mogelijkheid om je zienswijze in te dienen en daarmee duidelijk te maken dat de gemeente Groningen een vergissing maakt.” Op de weekmarkt vulden veel voorbijgangers een zienswijze in bij het kraampje van Schipper. „Een afvalbeleid per gebied zou ook een oplossing kunnen zijn. En meer inzamelplekken voor plastic. Consuminderen is mijn missie”, licht Schipper toe.

Consuminderen

Schipper: “Het is verdrietig dat we worden verleid om zoveel mogelijk afval te produceren. Je kan beter bewust inkopen doen, als iets kapot is het repareren en als je iets niet meer nodig hebt het naar de kringloop brengen.”

Terug naar af

“Ik vind het dan ook echt onbegrijpelijk dat wanneer je jarenlang zo milieubewust bezig bent als hier in de oud-gemeente Haren met het Diftar-systeem, je plotseling daar niet mee verder kan”, zegt Schipper.

Vanaf 1 januari mogen de inwoners in de voormalig gemeente Haren al hun afval door elkaar en ongelimiteerd in de grijze container aan de straat zetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad
menu