Licht aan het einde van de tunnel: Open Coffee Haren over het belang van offline netwerken

Deelnemers van Open Coffee Haren, met achterin Margreet Uildriks-Weelink en Theo van Mal. Foto: PragtPlaatjes.nl

De komst van corona zorgde bij veel ondernemers op diverse vlakken voor onzekerheid. De kartrekkers van netwerkorganisatie Open Coffee Haren, Margreet Uildriks-Weelink (43) van DaaromM en Theo van Mal (52) van DeJongVanMal, kijken terug op de afgelopen periode én blikken vooruit.

Tijdens de hoogtijdagen van het virus vonden er drie maanden lang geen netwerkbijeenkomsten plaats bij Open Coffee Haren. Uildriks-Weelink en Van Mal hebben de afgelopen periode als bijzonder ervaren. Van Mal: „Alle ondernemers hebben er op één of andere wijze mee te maken gehad. Maar wat wij vooral merken, is dat fysiek netwerken wel heel erg gemist werd.”

„We hebben dus ook de intentie om het door te laten gaan zolang dat mogelijk is. Maar uiteraard zullen we moeten kijken wat de overheid hierover zegt en welke ontwikkelingen hier zijn. Wij zullen uiteraard ook de geldende richtlijnen moeten volgen”, zegt Van Mal.

De perfecte match

Van Mal: „Online ondernemen vormt denk ik een goed mix met offline. Mensen zullen altijd andere mensen willen blijven zien en spreken. Onze offline Open Coffee is daar ook een goed voorbeeld van. Ook lokale ondernemers zullen er dus altijd blijven. En ja: in deze periode zie je toch dat de online verkoop toe genomen is. Maar of dat blijvend zo zal zijn, dat is natuurlijk de vraag.”

Uildriks-Weelink: „Ondanks al mijn online werkzaamheden ben ik van mening dat offline ook altijd nodig en belangrijk is. Daarom zit ik ook in de organisatie van Open Coffee Haren. Mensen kennen, er een gevoel bij hebben, elkaar iets gunnen, elkaar ook inspireren, het online kunnen terugvinden (googlen is niet voor niets een officieel werkwoord geworden) en herkennen en uiteindelijk uiteraard het waar maken. Leuk als je een groot netwerk hebt en online goed te vinden, maar als je vervolgens je beloftes niet waarmaakt, dan is het geen lang leven beschoren.”

Een steuntje in de rug

Uildriks-Weelink: „Ons doel is netwerken op een laagdrempelige manier. Dat is iets wat nu lastig is, maar niet onmogelijk. Dit willen we blijven aanbieden en niet alleen netwerken in de zin van zaken doen, maar ook op organisatorisch en sociaal vlak: ‘Hoe regel jij het? Waar loop jij tegen aan? Hoe gaat het met je’. Een mooi voorbeeld is ook dat deelnemers elkaar geïnspireerd hebben door vrijwilligerswerk te gaan doen om mondkapjes te maken. Daarnaast willen we het niet alleen over corona hebben. Zaken gaan (aangepast) door.” Van Mal: „Wij blijven online (via de sociale media) promoten dat wij offline bijeenkomsten hebben. Dat gaat goed. We zien dat de ondernemers echt behoefte hebben om elkaar weer te spreken.”

Een blik in de toekomst

„Het is moeilijk te zeggen wat er gaat gebeuren mocht het virus weer actiever wordt in het najaar. Ik denk dat vertrouwen heel belangrijk is. De economie heeft een knauw gehad en diverse branches hebben het nu heel zwaar als er nog een keer ‘flinke duw’ volgt weet ik niet of men dit zakelijk in de huidige vorm kan overleven en/of er vertrouwen in heeft dit te overleven (want als je er niet in gelooft dan gaat het niet lukken). Ook de psychische onzekerheid kan gevolgen hebben op iemands welzijn. Het is goed om voorbereid te zijn, voor zover dat mogelijk is. Maar wat mij vertrouwen geeft is te zien hoe snel NL kon schakelen om zich aan te passen aan de ‘nieuwe werkelijkheid’ en mocht het weer misgaan denk ik dat we dat ook nu kunnen, als we maar willen! Want ook bij een tweede en misschien wel een derde keer (laten we het niet hopen) is er licht aan het einde van de tunnel”, besluit Uildriks-Weelink.

Meer informatie over Open Coffee Haren vind je op www.opencoffeeharen.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad