Nog steeds verliefd: echtpaar Poolman uit Haren is al meer dan 70 jaar getrouwd

Het echtpaar Klaasje en Marinus Poolman thuis op de bank. Foto: Kirsten van der Weide

Het echtpaar Marinus (93) Klaasje (92) Poolman hebben reeds hun platina huwelijksjubileum achter de rug. Onlangs waren ze maar liefst 72 jaar getrouwd, nog steeds genietend van elkaar in hun eigen huis in Haren, waar ze zo’n 30 jaar wonen.

Marinus en Klaasje ontmoetten elkaar in de oorlog op 16 mei 1943 in de Kerkstraat in Veendam. Marinus: „Ik heb toen Klaasje naar huis gebracht. Ik was 16 en Klaasje nog maar 15. We hebben een tweede afspraakje gemaakt en toen is het jaren blijven hangen. Ik mocht niet bij haar thuiskomen natuurlijk. Zo ging dat toen.”

Op naar Nederlands-Indië

Marinus moest in 1948 in dienst. Marinus: „Ik was voorbestemd om naar Nederlands-Indië te gaan. We zijn op 14 augustus 1948 getrouwd, Klaasje was bij haar vader thuis en in oktober 1948 werd ik in Rotterdam ingescheept op het Zuiderkruis. Dat was het begin van alle ellende. Het was een hele zware tijd in Indonesië. Ik ben bang geweest. Je werd dag en nacht beschoten. Ook kreeg ik geelzucht. We reden door vijandelijke streken.”

Liefdesbrieven

Marinus: „Ik schreef veel brieven naar Klaasje, ze kreeg er soms wel 10 tegelijk.” Klaasje: “Die twee jaar van elkaar was een zware tijd.”

Sigaretten en zuurkool

„Op de terugweg naar Nederland vermaakten we ons aan boord met gokken om sloffen sigaretten. Zo heb je 3 à 4000 sigaretjes, zo heb je niks. Ook was het eten op, we leefden op enkel zuurkool”, zegt Marinus bedenkelijk. „Dat was het leven aan boord. De terugreis duurde zo’n drie weken en ging door het Suezkanaal. Weer thuisgekomen kreeg ik 6 weken verlof à 1 gulden per dag. In Indonesië kreeg ik 60 cent, 40 cent moesten we inleveren.”

Het leven na 1950

Bij thuiskomst heeft Marinus een mooi arbeidsleven kunnen opbouwen. Hij ging uiteindelijk in 1987 op 60-jarige leeftijd met pensioen. Klaasje was met veel liefde en zorg al die jaren huisvrouw. Ze kregen twee kinderen en twee kleinkinderen.

Twee boeken vol

Toen Marinus met pensioen ging en reünies van oud-gedienden bezocht kwamen zijn verhalen los. Marinus: „Ik heb twee boeken vol geschreven. Ook zijn we nog een keer terug geweest naar Indonesië waar ik in ’48 -’50 heb gewoond. Het was een bijzonder leven.”

Marinus en Klaasje: „Tot op de dag van vandaag zijn we nog verliefd op elkaar.” Marinus en Klaasje hopen dan ook, mits hun gezondheid het toelaat, over drie jaar hun albasten huwelijk te vieren. 75 jaar getrouwd, wat zou dat bijzonder zijn!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad