Op excursie met Old Go in Haren tijdens Open Monumentendag

Eppo van Koldam, voorzitter Old Go, geeft uitleg bij het startpunt van de excursie bij boerderij en rijksmonument De Laankamp in Haren. Foto: Stef Steneker

De Harense Historische Kring ‘Old Go’ hield zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag 2020 een unieke excursie in het gebied van de Hof te Hemmen, gelegen direct ten noorden van de wijk Molenbuurt van het dorp Haren.

Vanwege de coronacrisis kon de geplande bustocht tijdens Open Monumentendag niet doorgaan. Tijdens de excursie werd het terrein van de voormalige Hof te Hemmen en Huize Warmolts verkend en was er aandacht voor het ontstaan van de nog steeds zichtbare Jorissenwijk. Deelnemers kwamen te weten dat in dit gebied het grootste fabriekscomplex heeft gestaan dat Haren ooit kende. Dit inclusief een royale woning voor directeur Boddendijk. Een woning die later bekend werd als Huize Buitenzorg, en toen werd bewoond door Harens burgemeester Lodewijk Theodorus Jorissen.

Vijf sprekers

Er konden vanwege de coronamaatregelen maximaal 125 personen deelnemen aan deze bijzondere excursie. „De gekozen opzet betekende dat er vijf sprekers werden ingezet, die elk ongeveer 10 keer hetzelfde verhaal vertelden”, legde de voorzitter van Old Go, Eppo van Koldam, uit. De uitleg werd op de vijf punten in het gebied ondersteund met uniek beeldmateriaal. De deelnemers spraken hun lof uit over de sprekers en de excursie. Zo werd een toch wel onbekend stukje Haren, weer helemaal tot leven gebracht.

Old Go

Hoe de activiteiten van Old Go er in het najaar uitzien ligt nog niet helemaal vast. Op de website www.oldo.nl verschijnen regelmatig nieuwe publicaties over Harense onderwerpen. Het informatiecentrum is nog niet open, maar via info@oldgo is het bestuur bereikbaar voor vragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad