Prof. dr. Louwrens Hacquebord houdt een lezing in Haren over: ‘De erfenis van Willem Barentsz, Nederland en het Noorpoolgebied’

Schoolplaat van illustrator J.H. Isings. Foto: L. Hacquebord

Prof. dr. Louwrens Hacquebord houdt dinsdagavond 6 oktober een lezing over de Nederlandse activiteiten in het noordpoolgebied. in de Ontmoetingskerk in Haren.

Nederland heeft een historische band met het Noordpoolgebied. Al meer dan 400 jaar trekken Nederlanders naar deze streken. Allereerst om een noordelijke zeilroute naar China en Japan te zoeken, maar daarna al spoedig ook om de rijkdommen van het gebied te exploiteren.

Prof. dr. Louwrens Hacquebord (1947) is in zijn werkzame leven voor de Rijksuniversiteit Groningen meer dan 35 jaar in het Noord- en Zuidpoolgebied actief geweest.

Walvissenjacht, steenkool en toerisme

Aanvankelijk werd rond Spitsbergen op walvissen gejaagd. Deze beesten leverden waardevolle oliën en vetten die in de zeventiende en achttiende eeuw als grondstof voor de zeepindustrie, als brandstof voor de lampen en als smeermiddel voor tal van andere industrieën dienden, zoals de leerlooierij, lakennijverheid en touwslagerij.

In de twintigste eeuw werd er steenkool gedolven en tegenwoordig wordt de natuur van het gebied geëxploiteerd door verschillende Nederlandse toeristische organisaties.

Rol Nederland

Vanaf de tochten van Willem Barentsz speelde Nederland een belangrijke rol bij het exploreren van Spitsbergen en Nova Zembla. Alle ontdekkingen werden in de afgelopen vier eeuwen in kaart gebracht en gepubliceerd. Nederlandse kaartenmakers speelden daarin lange tijd een belangrijke rol

Onderzoeksstation Spitsbergen

Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen Nederlandse wetenschappers geïnteresseerd te raken in de vele bijzondere aspecten van het gebied en tegenwoordig wordt er veel biologisch, archeologisch, geografisch en klimatologisch onderzoek gedaan. Nederland heeft een klein onderzoeksstation op Spitsbergen waar met enige regelmaat vooral biologisch onderzoek wordt gedaan.

Het lezing in de Ontmoetingskerk is een initiatief van het Nutsdepartement GroningenHaren in samenwerking met de Commissie Letteren (CRH), Boomker Boeken en de Forumbibliotheek Haren.

Aanvang 20.00 uur

Entree € 7,00, leden Nut gratis op vertoon lidmaatschapskaart

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4 in Haren

Aanmelden tot 3 oktober 2020 kan alleen maar via bijgaande link: https://www.supersaas.nl/schedule/geboekt/GEBOEKTINHAREN

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad