Sporten 'outside the box' bij Sportcentrum Energy in Haren

Sporten in de boerenschuur met Tineke Berends van Sportcentrum Energy. Foto: Kirsten van der Weide

De koeienstal op het erf omtoveren tot geschikte sportlocatie en de boerenschuur nieuw leven inblazen, eigenaresse van Sportcentrum Energy Tineke Berends, roeit met de riemen die ze heeft tijdens de coronacrisis.

Vanaf het begin van de coronacrisis, 14 maart, heeft Berends en haar team niet stilgezeten. Ook toen er op 6 mei bekend werd dat de sportscholen pas vanaf 1 september weer open mochten zocht ze naar creatieve oplossingen voor haar leden. Zo verplaatste ze de indoor groepslessen naar het kunstgrasveld bij VV Gorecht, werd er buiten gespind of in de koeienstal die aan drie zijden open kan op haar erf aan de Dorpsweg in Onnen en kan je nu ook bodypumpen in de grote boerenschuur.

Veranderingen

De coronacrisis vraagt om veel flexibiliteit en brengt veranderingen met zich mee. „We zijn nu nog steeds op vier locaties bezig, maar voor mijn yoga studio aan het Felland probeer ik een nieuwe huurder te zoeken. Deze prachtige ruimte is voor corona begrippen te klein voor rendabele groepen. Ik zal de bestaande lessen zoveel mogelijk onder brengen aan de Hortuslaan. Daar heb ik alweer plannen voor”, zegt Berends.

Inspiratie

Het begin van de coronatijd was moeilijk voor Berends. Ze doet alles voor haar leden en probeert iedereen tevreden te houden. Berends: „Nu blijven we een beetje vaststaan in wat we mogen en niet mogen. Het voordeel van deze tijd is dat ik ben teruggefloten om meer om mezelf te denken. Hierdoor neem ik meer tijd voor mezelf en zoek af en toe de stilte op. Daarin kom ik mijn gedachten tegen, confronterend, maar ook verhelderend. Dit geeft mij weer inspiratie om Energy nog meer in te zetten voor wat we echt nodig hebben: een bron van energie voor lichaam en geest. Hier wil ik met de locatie aan de Hortuslaan uiteindelijk ook meer naartoe. Daar waar een deur dichtgaat, gaat er ergens anders weer eentje open”. Aan de Hortuslaan wordt nu vooral pilates en conditionele lessen gegeven.

Sociale verbinding

Bij Sportcentrum Energy wordt er nog steeds gesport met plezier, maar op het sociale vlak is de invloed van de coronacrisis goed merkbaar. “Wat ik vooral mis in deze coronatijd is het gezellig nazitten met elkaar. Na de les drinken we altijd even koffie of thee samen, maar dit mag niet meer. Die sociale verbinding is hierdoor veel minder, ook tussen de leden onderling en dat vind ik wel heel lastig”, zegt Berends.

Het is afwachten of de RIVM-richtlijnen voor sportscholen nog gaan veranderen naar de Kerst toe en wat er daarna gaat gebeuren. Maar dat de huidige maatregelen hun weerslag hebben moge duidelijk zijn. Berends: „We draaien nu nog quitte en daar ben ik al blij mee. Ik blijf positief en denk altijd in mogelijkheden. We zijn dankbaar dat er nog zoveel leden lid bij ons blijven, dat geeft een vertrouwd gevoel. Maar ook melden zich gelukkig weer nieuwe leden aan. Zo belangrijk om gezond en in beweging te blijven en voor sporten met plezier moet je bij Energy zijn”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad