Volle bak bij Noorderzon in de Hortus in Haren: op avontuur tijdens de theatrale heldentocht ‘HELD’

Sijas de Groot en Nina van der Woude nemen het publiek mee door de Hortus in HELD. Foto: Stef Steneker

De theatrale heldentocht ‘HELD’ van theatermaker Sijas de Groot door de Hortus Botanicus Haren, die vorige week drie dagen lang plaatsvond, trok veel bezoekers. Alle voorstellingen waren binnen de kortste keren uitverkocht.

Noorderzon kwam met een zes weken durend zomerprogramma, een alternatief voor de vanwege de coronacrisis afgelaste elfdaagse internationale kunstenmanifestatie die elke zomer plaatsvindt in het Noorderplantsoen. Noorderzon bood belangstellenden met het zomerse programma toch de mogelijkheid om ‘in het echt’ te genieten van internationale en lokale voorstellingen, film, installatie, audiotours, lezingen en een wekelijkse talkshow. Decor voor het programma ware onder meer Grand Theatre, Forum Groningen, Hortus Botanicus Haren, de Nieuwe Kerk en de Groninger Archieven.

Vanuit zijn fascinatie voor de veranderlijkheid van de openbare ruimte wilde theatermaker Sijas de Groot een voorstelling in de binnenstad van Groningen maken. Door de maatregelen als gevolg van de corona-uitbraak was hij genoodzaakt uit te wijken naar een andere plek en belandde hij bij toeval in de Hortus.

Audio-tool

Sijas de Groot ontwikkelde een live audio-tool genaamd Perspective. Met deze tool neemt hij een groep bezoekers mee op een wandeling waarbij de bezoekers koptelefoons dragen en door middel van audio de omgeving met een nieuw perspectief bekijken.

HELD

In HELD werd de zoektocht van Sijas de Groot en Nina van der Woude naar deze nieuw plek opgedragen als een avontuur. Het publiek werd opgeroepen om met hen mee te gaan. De vraag was echter of dit avontuur wel bestaat of is het eerder de illusie van het avontuur? Wat ligt er verborgen achter het schijnbare avontuur in deze onbekende tuin?

Bij HUB in Haren verzamelden de gelukkigen, die een kaartje hadden weten te bemachtigen, zich om op avontuur te gaan door de Hortus.

Het NoorderZomerProgramma eindigde zondag 23 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harener Weekblad