Legde Rinus Michels de basis voor het totaalvoetbal bij Bé Osinga in Ter Apel?

STA in april 1964. Staand, van links naar rechts: Frits Meijer, Dick Schipper, Bertus Boer, Reint Tabak, Luc Gerdes, Lubbert Heidema, Henk Heising, Vonk, Johnny Bouwers, trainer Bé Osinga en meester Fokkens. Knielend, van links naar rechts: Henny Meijering, Gerrit de Vries, Piet Hofstra, Alex van Kuick, Wim de Boer, Derk Lourens en Jacob Been.

Dat Rinus Michels wordt gezien als de architect van het totaalvoetbal is voor de doorgewinterde voetbalvolger geen geheim. Dat ‘De Generaal’ de kennis voor zijn visie in de jaren zestig vergaarde bij de trainer van STA in Ter Apel zal de wenkbrauwen doen fronsen.

Daarom gaan we terug naar de roots van de Hollandse School en de man die Michels volgens de overlevering influisterde: wijlen Bé Osinga.

In de jaarlijkse (amateur)voetbalbijlage van Dagblad van het Noorden die zaterdag verschijnt, lees je hoe Michels’ gedachten over het totaalvoetbal waarschijnlijk werden gevormd door de trainer die er destijds bij STA uit Ter Apel bijna promotie mee bewerkstelligde in de vierde klasse H.

De zaterdagbijlage is los te koop in de boekhandel of bij de supermarkt voor € 3,99

De krant is ook digitaal te koop in de Google Play Store en de Apple Store voor € 2,29.

Neem een digitaal of compleet abonnement DVHN: https://abonneer.dvhn.nl/

Je kunt deze onderwerpen volgen
Kanaalstreek