Burgemeester Westerkwartier roept inwoners op alert te zijn vanwege stijging aantal inbraken

Foto Pixabay

Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier doet een oproep aan zijn inwoners om alert te zijn vanwege de toename van het aantal inbraken in die gemeente. „Zorg voor verlichting in en rondom de woning en wees extra alert op vreemde voertuigen die geparkeerd staan”, aldus Van der Tuuk.

Het aantal inbraken in de maand november is gestegen, meldt de politie. Waar in november 2018 in het Westerkwartier drie keer aangifte werd gedaan van inbraak, staan de teller alleen al in de eerste helft van november dit jaar op twaalf. De stijging valt extra op, omdat het totaal aantal aangiftes van inbraak in de periode tot november nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: 50 in 2018 en 49 in 2019.

Inbraken op verschillende plaatsen

Volgens burgemeester Van der Tuuk is het lastig een patroon te ontdekken bij de inbraken, behalve dat de stijging plaatsvindt in de donkere winterperiode: “We weten van inbraken binnen en buiten de bebouwde kom. Het gaat niet alleen om plaatsen langs de snelweg, zoals Leek en Marum, maar ook in bijvoorbeeld Doezum, Kommerzijl en Zevenhuizen. Ook bij het dorpshuis van Lutjegast is kortgeleden ingebroken.”

Alert

Alertheid is geboden, zo stelt Van der Tuuk. “Het is heel erg dat geld, sieraden en laptops gestolen worden vanuit de woning, maar vooral de emotionele impact van een inbraak is groot. We leven in een veilige gemeente, maar gezien de stijging in het aantal inbraken wil ik onze inwoners wel vragen om alert te zijn. Hondenbezitters die ’s avonds nog een ommetje maken kunnen bijvoorbeeld extra om zich heen kijken of een vreemd voertuig geparkeerd staat. Zorg er verder voor dat de woning goed is afgesloten en dat voldoende licht brandt in en rondom het huis.”

menu