Af en toe een vegetarische maaltijd, of toch gewoon iedere dag een stuk vlees op het bord? De meningen zijn verdeeld

Een kok snijdt een tomaat

Af en toe een vegetarisch maaltijd, of toch gewoon iedere dag een stuk vlees op het bord? De meningen zijn verdeeld. 52,1 procent van de DVHN-lezers is het eens met de Stelling van de dag: Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.

Tussen de oneens-stemmers zitten veel echte vleesliefhebbers. Zo reageert iemand: „Ik vind dat we na een dag hard werken wel een stuk vlees verdienen, vlees hoort erbij!” Ook wordt een deel van de lezers gewoon niet zo lekker van het idee vleesvervangers te moeten eten: „Vegetarisch is ongezond, vezels te zout en vervangers zijn samengesteld uit troep!”

Iemand anders sluit zich hierbij aan: „Vleesvervangers lekker gezond? Er zijn vleesvervangers die de titel fastfood niet zouden misstaan. Ik eet liever iets wat ik kan herkennen als het product zelf, dus geen vermalen voeding vol zout, suikers en door de fabrikant toegevoegde smaakmakers.”

Daartegenover staan de tevreden vegetariërs: „Sinds ik vegetariër ben, gebruik ik veel meer andere ingrediënten, waar ik anders geen kennis mee had gemaakt. En mijn maaltijden zijn daardoor veel gevarieerder, en lekkerder. Maar het belangrijkste argument om vlees te schrappen, is het dierenleed en de aanslag op het milieu.”

Zo denken vele anderen er ook over: „Beter voor het milieu, beter voor de dieren, beter voor de gezondheid,” reageert iemand. „Genoeg redenen om geen vlees meer te eten!”

„Elke dag vlees eten was sowieso van geen enkele tijd,” reageert iemand wijs. „Eigenlijk zijn we pas sinds de jaren zeventig, tachtig zo verwend geraakt dat dat gebruikelijk is geworden. Daarvoor was het vrij normaal om maar twee keer in de week vlees te eten en één keer vis. We hebben het gewoon te goed gekregen...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag