Alle winkels zo snel mogelijk weer open. Dat wil een meerderheid van de DVHN-lezers: 'We houden straks geen winkel meer over'

Veel winkels in de binnenstad van Groningen staan te huur, leeg of in afwachting van betere tijden foto: Jan Willem van Vliet

Een meerderheid van de DVHN-lezers hoopt dat in navolging van de winkels in Klazienaveen, alle winkels op 2 maart weer opengaan. „Er gaan al heel wat failliet, we houden straks geen winkel meer over", reageert iemand. „Wat er nu gebeurt is te triest voor woorden."

77.6 procent van stemmers is het eens met de Stelling van de dag: Openstelling winkels moet landelijk navolging krijgen. Aan de reacties is te merken dat veel mensen de coronamaatregelen inmiddels wel een beetje beu zijn: „De maatregelen zijn buiten proportioneel, het wordt tijd dat we massaal in verzet komen," reageert iemand.

Wel schaatsen

Iemand anders reageert gevat: „Als er overal geschaatst kan worden moeten de winkels ook open kunnen.”

Tegenstanders van de openstelling van winkels reageren fel: „Ondernemers bepalen niet het veiligheidsbeleid in ons land,” schrijft iemand. „Corona moeten we met z’n allen bestrijden en niet verspreiden. Deze wetsovertreders moeten zwaar gestraft worden.”

Ook wordt er gewezen op de verschillen per plaats: “Er is een groot verschil tussen de winkels in Klazienaveen en bijvoorbeeld Utrecht,” reageert iemand. „Voorkomen moet worden dat relatief rustige gebieden die eerder openen, overlopen worden.”

Dilemma

Deze twee reacties vatten het dilemma goed samen:

“De winkels weer open is noodzakelijk om ze levensvatbaar te houden.”

“Laten we in deze moeilijke tijd toch maar de raad van de deskundigen opvolgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu