Portret Herman Sandman

Column Herman Sandman: Het minste probleem

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

De grappen en grollen volgden elkaar in hoog tempo op in alle apps, toen bleek dat het kabinet inderdaad aanstuurde op een avondklok. Een van de subtielste was een foto van een pakje After Eight , om het gezellig te maken na acht uur.

Iemand stuurde een foto van een politieauto met de mededeling dat hij alvast een nieuwe wagen had gekocht voor als de avondklok zou ingaan, een ander wilde weten wie dat ding kwam installeren, of hij het overdag ook deed en of er nog keuze was in de modellen en de volgende grapjas bood aan een ‘hond om gezellig mee te wandelen’. Beschikbaar van 20.00 tot 04.00. Niet goedkoop trouwens: 50 euro voor een kwartier (incl 1 poepzakje) of 175 voor een uur.

Het zijn de grappen die door alle appgroepen in Nederland gingen en uiteraard duurde het niet lang voor de eerste verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. De Nachtausweis van opa kwam voorbij en in de reacties daarop ‘Duitse herder’ en ‘ Ich habe es nicht Gewuszt ’.

Ik heb er geen oordeel over. Humor, in al zijn vormen, is nodig om het leven te begrijpen, soms om het überhaupt aan te kunnen. Een mening over de avondklok heb ik evenmin. Wij komen al maanden na acht uur de deur niet uit. Ik zou geeneens weten waarheen.

Wel wat verontrustend zijn de suggesties dat mensen jasjes van pakjesbezorgers kopen zodat ze wél na acht uur, of half negen, dat hangt nog, op straat kunnen.

Ik ga er vanuit dat het eveneens grappen zijn. Want als je dat doet is corona nog het minste probleem dat je hebt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu