Er zijn in de eerste vier maanden van dit jaar slechts 11 huizen versterkt in aardbevingsgebied. De werkvoorraad is 26.000. Terwijl een minister erkent dat het ietwat ‘teleurstellend’ is, bakkeleit een andere minister met Shell en ExxonMobil omdat het voorschot van 90 miljoen euro aan hun werkmaatschappij NAM voor het vervroegd dichtdraaien van de gaskraan te weinig is.

Voor iemand in bevingsgebied zijn dit soort berichten, die we al jaren om de oren krijgen, reden om in het diep te springen.

Terwijl woningeigenaars met schade nog steeds over elke scheur moeten soebatten, schudt Wiebes de compensatie voor de NAM zo uit de mouw. De Algemene Rekenkamer kan in ieder geval geen goede onderbouwing vinden. Die 90 miljoen is zelfs al uitgekeerd, terwijl gedupeerden jaren moet wachten, dankzij diezelfde NAM.

Dat de menselijke maat bij NAM, Shell en ExxonMobil ontbreekt is geen nieuws. Die bedrijven hebben, met toestemming van onze overheid, geen boodschap aan de problemen die een gevolg zijn van de gaswinning. De claim om meer compensatie is derhalve totaal geen verrassing.

Het kan trouwens best dat die 90 miljoen onvoldoende is. Dat weet ik niet en ik vind het ook niet interessant. De NAM mag van mij 200 of 300 miljoen compensatie krijgen, weet je wat: we doen een half miljard.

Er is alleen één voorwaarde.

Het bedrag wordt pas uitgekeerd als alle schadegevallen zijn opgelost en de versterking naar onze tevredenheid is geregeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns