Portret Herman Sandman

Column Herman Sandman: Bekende persoon

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Een bekende persoon is, naar ik dacht, een bekende persoon. Een beroemdheid, ja. Dat je bij foto of naam denkt: O ja, die. Op Instagram is de halve wereld een bekende persoon.

Het kan. Met alle media moet het gek lopen wil iemand vroeg of laat niet bekend worden, maar de bekende personen op Instagram zijn mij totaal onbekend. Nooit van gehoord, echt niet.

Julian Alaphilippe is bekend, Pieter Omzigt, Slash en Arjen Robben. Iedereen weet waarom. Bij de bekende personen op Instagram is dat onduidelijk. Ze maken veel foto’s van zichzelf, bij adembenemende uitzichten en meertjes waar hun VW-busje staat, van vegetarische maaltijden, yoga-oefeningen, honden die op schoot liggen en om de zoveel foto zit een bebaarde jongeman in zwembroek achter de laptop in het busje, want het merendeel is digital creator en maakt tussendoor reclame voor een merk zwembroek of laptop.

Ik kijk er overigens graag naar. Ik wil ook wel met een VW Combi de wereld rond, digitaal creëren, in de blote kont zo’n meertje in en de uitzichten zijn inderdaad adembenemend.

Probleem met Insta is dat je in een bubble raakt. Je begint met personen die je wél kent, collega’s en familie en vervolgens denkt Insta: hé, hij vindt dat en dat leuk, dus leiden we hem naar alle accounts met dat en dat. Het is lastig daar uit te komen. Ik wil verschillende dingen zien, maar dat wil het medium niet, want dat is lastig adverteren naar mij toe en hoe het kan weet ik niet, maar ik zie nu veel thriathlon-atleten.

menu