Portret Herman Sandman

Column Herman Sandman: Belangrijke dag

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Het is een belangrijke dag. Ik geloof niet dat er mensen zijn, behalve misschien de leden van de ‘ongecontacteerde’ indianenstammen in het Amazone-gebied, die niet weten wat op 3 november 2020 op de agenda staat.

Een dag van vrees, omdat we verwachten dat bij een herverkiezing van Donald Trump, zeg maar de domste man op aarde, voor zeg maar de belangrijkste functie op aarde, de normen en waarden van onze westerse wereld nog meer op het spel komen te staan.

Al is het verstandig, tipt een Amerikanist van de RUG zaterdag in DVHN, om ook niet teveel op Joe Biden te rekenen. Hij moet het vooral hebben van het feit dat hij niet Trump is.

Dat is nog eens een opwekkende quote.

Want uit het verhaal blijkt dat wie van de twee ook gekozen wordt, het een man is zonder echte oplossingen voor ‘de diepgewortelde problemen waarmee Amerika kampt’.

Het is dus weer zo’n dag waarbij ik gewoon van het ergste uit ga, dan valt het uiteindelijk altijd mee. Ik denk altijd dat mijn houding typisch is voor de streek waar ik vandaan kom. Maar wetenschapper en politicus Benjamin Franklin (1706-1790), een van de opstellers van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en grondwet en schoolvoorbeeld van nijverheid en eerlijkheid, zei ooit exact hetzelfde: ,, Blessed is he who expects nothing, for he shall never be disappointed .’’

Als het een beetje meezit schijnt de zon vandaag wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu