Bakpoeder en gist zijn altijd op in de winkel. Ik kan niet in de supermarkt in het buurdorp komen of die rekjes zijn leeg.

Vanille-extract is er wel genoeg. Wij wonen in een streek waar de mens het leven zonder al te veel versierselen benadert.

Een brood is een brood en een cake is een cake.

Krenten, appels of Benco erdoor, dat is het wel qua gekkigheid.

Maar we zijn veel aan het bakken gedurende de corona-lockdown. Het heeft natuurlijk te maken met de zeeën van tijd, die een groot deel van de bevolking al weken heeft. Echter: ik vermoed tevens een soort oerdrift. Zo van: als het moet kunnen we het best zelf.

Beetje meel, beetje water, beetje gist en je hebt een brood.

Het kan zelfs zonder gist. Ik kreeg een filmpje van een masterclass zuurdesembrood maken. Dat wil ik ook, al is mijn vrouw nog niet enthousiast: ,,Misschien moet je eerst brood mét gist proberen.’’

En net als iedereen bak ik bananenbrood. Ik ben 54, ik heb tot maart dit jaar nooit één bananenbrood gemaakt, ik heb er tot voor kort nooit een mens over gehoord en in anderhalve maand tijd bak ik er zes. Het gezin kan er bijna niet tegen eten.

,,Ik heb ook wel weer eens zin in kruidcake’’, zei mijn vrouw eergisteren. Zoons hadden daar eveneens oren naar, toen ik een rondje langs de jongenskamers maakte.

,,Word je trouwens niet schijtziek van dat gamen?’’, vroeg ik jongste.

,,Nee’’, klonk het, ,,en bovendien: al ben ik er schijtziek van, ik heb niks anders te doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns