Er moet een proefproces komen tegen auto’s en bestuurders. Om katten te beschermen tegen verkeer wil ik dat de rechter beslist dat voertuigen niet langer op de weg mogen.

Het aantal katten dat jaarlijks wordt doodgereden is niet te tellen.

De papiertjes op aanplakborden in supermarkten zijn signalen dat het er veel zijn. ‘Tijger is een week weg. We bakken cupcakes voor wie haar terug brengt. Help please, Merel en Mees.’

Een tevergeefse zoektocht, want Tijger is meestal doodgereden. Schrijnend, want katten hebben het al moeilijk. Ze krijgen de schuld van leed dat de mens veroorzaakt. Ja, ze vangen zeldzame vogels. Maar dat die zeldzaam zijn is niet het werk van katten, maar komt door milieuvervuiling, landbouw en urbanisatie.

Tuurlijk, de kat is een jager. De meesten liggen echter met het buikje vol de godganse dag op bank of bed. De gedomesticeerde kat, een ondersoort, hoort bovendien al 9.500 jaar bij de mens. Met reden. De Felis silvestris catus vermindert de bloeddruk bij volwassen, leert kinderen wat zorg is en omgaan met de dood en vermindert de kans op allergieën.

Het dier staat onder meer symbool voor vruchtbaarheid, liefde, schoonheid en geluk. Ik breng ook even in herinnering dat toen de kat in de christelijke cultuur gekoppeld werd aan ongeluk en duister en het beest in de 14e eeuw op grote schaal levend werd verbrand of doodgeknuppeld de rattenpopulatie explosief groeide, met als gevolg epidemieën.

Meer zeg ik niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns