Rob stopt. Na zestig jaar in het vak en zevenhonderd liedjes. Het laatste album van de 77-jarige zanger is sinds drie dagen uit en heet ‘t Is Mooi Geweest . Stem uit mijn kinderjaren.

Er gebeurde in die tijd weinig zonder Rob de Nijs. Ik zat in de keuken aan tafel te spelen en op de radio was ‘Malle Babbe’, een zielig liedje en we keken naar Oebele en daarin was hij Bello Billy Biggelaar en we keken naar Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer? en daarin was hij Bertram Bierenbroodspot en we keken ook naar Ren je Rot en Film van Ome Willem , waarin hij vaak te gast was.

Ik vond daar eigenlijk niks van. Het hoorde er bij dat hij overal aan meedeed. We luisterden naar de radio en we zaten voor de televisie en daar was Rob de Nijs weer en dan dacht ik: Rob de Nijs. Net als Wieteke van Dort. Zat ook overal in.

Als tiener had ik minder met Rob. Zijn relatie met Belinda Meuldijk werd zo in de roddelbladen uitgemolken dat ik een geweldige hekel aan hem kreeg. Maar daar ben je misschien tiener voor.

Een interview, veel later, leerde dat Rob de Nijs gewoon oké was. Een man die mooie liedjes wilde maken. Niks geen poeha.

In mijn speellijst ‘Goede Muziek’ op YouTube staat ‘Malle Babbe’, als onderdeel van een blokje met Nederlandse liedjes uit de tijd dat ik aan de keukentafel zat te spelen, met ook ‘Jan Klaassen de trompetter’ en dan stop ik even met schrijven om te luisteren en mee te zingen met Ben Cramer in ‘De Clown’: ,,MAAR NU IS HIJ DOOOOD!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns