Kerstmis gaat niet door. Hoeveel kerstfilms zijn er niet met dat verhaal? Aan het begin van de film is alles nog koek en zopie, maar dan gebeurt er iets waardoor Kerstmis totaal in het wak dreigt te glijden. Er is een kind kwijt. Thuis achtergebleven terwijl de rest van de familie al in het vliegtuig naar Hawaï zit. Of de Kerstman heeft een been gebroken en moet op bed blijven. Beetje net als hoe wij dat altijd deden met Sinterklaas. Elk jaar weer was er wat. Boot stuk. Boek weg. Weet ik veel. Altijd wat. Maar uiteindelijk kwam alles weer goed. En dan was het extra mooi. In die kerstfilms ook. Je moet wel zo hard als een hoofdverwijderende jihadist zijn om aan het eind van zo’n echte kerstfilm niet in snikken uit te barsten. Het komt allemaal goed. Iedereen is bij elkaar. Het feest valt niet in duigen. Kerstmis is gered!

Dit jaar zijn wij echter met z’n allen in een slechte film beland. Het raakt iedereen op een manier. We wisten wel dat er ooit zoiets zou kunnen gebeuren. Er wordt al jaren voor gewaarschuwd. En ook hierover heeft Hollywood al films gemaakt. Maar nu zitten we er middenin. Dikke pandemie. We kunnen geen kant op. Het is overal. Het is griezelig. En dan zijn er ook nog mensen die het niet geloven. Die trekken zich nergens wat van aan. Ondertussen zorgen ze er met hun onverantwoordelijke gedrag juist voor dat het allemaal nog erger wordt.

Kerstmis is anders voor iedereen dit jaar. We kunnen niet met z’n allen bij elkaar komen. We kunnen niet doen wat we willen. Nog steeds halen we het lekkerste eten en drinken in huis. We versieren het huis met duizenden lichtjes. Maar dat we niet kunnen doen en laten wat we willen, dát gooit roet in het eten. Dan mis je opeens de mensen die al in de hemel zijn dubbel en dwars. Dan denk je terug aan de Kerstmissen dat alles nog ‘gewoon’ was. Dan denk je opeens: heb ik er toen wel bewust genoeg bij nagedacht? Ben ik wel dankbaar genoeg geweest?

Waar gaat het eigenlijk om met Kerstmis? Voor mij persoonlijk toch nog wel steeds een mix van de geboorte van Jezus en de viering van de winterzonnewende. Dat het vanaf nu weer lichter wordt. Naar de nachtmis gaan is nu ook geen optie. Dus ik maak er thuis maar wat van. Het kerststalletje staat al mooi in het kaarslicht. Het huis ruikt heerlijk naar lekker eten. Mooie kerstmuziek klinkt als vanouds. Af en toe een traan. Kerstmuziek kan zo diep raken. Af en toe een glimlach. Herinneringen zijn soms zo grappig. Kerstmis gaat wél door! Ik laat me dat niet afpakken. Van kinds af aan het hoogtepunt van het jaar voor mij. En ook dit jaar gaat het ondanks alles gewoon door. Eerste kerstdag, als ik uit bed kom, zing ik als altijd keihard ‘Jauchzet, frohlocket’ mee, als ik Bachs Weihnachtsoratorium draai. En ik hoop dat jullie op jullie manier er ook een onvergetelijke Kerstmis van maken. Kerstmis is gered! Zalig kerstfeest!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns