De dag dat wij voor het eerst op onze pup pasten, maakten we ook kennis met een nieuw fenomeen.

In de wereld van de kersverse ouders heb je de moedermaffia: mensen die anderen regels opdringen over borstvoeding, draagdoeken en welke soort biologische ranja je wel en niet mag geven voor je kind een ernstige afwijking oploopt zoals aanstelleritis.

Nou in de puppywereld blijkt het minstens net zo erg. Iedereen die ooit een hond voorbij heeft gelopen in zijn leven, heeft ineens een mening over hoe ik met mijn pup omga. Afgaande op de massale reacties op mijn filmpjes met de hond zijn ze het ook nog eens roerend met elkaar eens: slecht.

De reden? Ik zette een clipje online waarin Habib brokjes krijgt in een metalen bak. Op het filmpje speelt hij geinig met zijn bak. Hij blaft ernaar, gaat liggen met zijn kont omhoog in de typische speelhouding, tikt even later de bak om met zijn poot en eet dan de brokjes van de grond. Dat filmpje uploaden had ik beter niet kunnen doen.

,,Hij vindt het eng!’’, riep de internetpuppymoedermaffia massaal verschrikt uit. ,,Het versterkte geluid van zijn gesmak in een metalen bak, klinkt voor hem als een klankschaal op zijn hoofd!’’, was de eerste reden. ,,Hij is bang voor zijn reflectie!’’ ,,De bak is te groot!’’ ,,Je hebt de bak niet op een standaard!’’ ,,Je moet hem een aardewerk bak geven!’’ En de mooiste: ,,Je moet wel zelf het goede voorbeeld geven!’’

Wat verwachten ze? Dat ik porselein uit China laat komen, het vul met superfoodquinoabrokjes, op mijn knieën met mijn kop in die bak ga zitten en elke hap voorkauw?

Het enige dat ik wel weet, is dat ik nooit meer een video online zet. En al helemaal niet die ene waarop we Habib van de trap dragen, hem per ongeluk uit ons handen laten vallen en hij drieënvijftig treden lager terecht komt. Het gaat allemaal goed met hem hoor, hij is alleen een beetje doof geworden aan één oor.

Heeft ie ook niet zo’n last meer van het geluid in die metalen bak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns