Commentaar: Een te snelle en geforceerde breuk met aardgas is niet zonder gevolgen

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Foto: ANP

Nederland gaat van het gas af en liefst een beetje snel. Sinds in Den Haag is besloten om de gaskraan in Groningen begin 2023 dicht te draaien, heeft bij velen het idee postgevat dat de BV Nederland gas in hoog tempo uitfaseert. Over tien jaar ontbeert al een op de vijf huizen in ons land een gasaansluiting. Uiterlijk volgend jaar moeten alle gemeenten hun eigen energieplan klaar hebben waarin staat wanneer de gaskraan er dichtgaat. Goed voor het veiligheidsgevoel van de Groningers en voor het klimaat, is daarbij de leidende gedachte.

Het optimisme over het uitbannen van aardgas wordt echter niet door iedereen gedeeld. De beslissing om alle Nederlandse huizen van het gas af te halen is een blunder van de eerste orde, stelde energiehoogleraar David Smeulders gisteren in deze krant. Gas is immers een relatief schone brandstof, die juist onderdeel is van de klimaatoplossing. Door de gedwongen overschakeling op andere energievormen worden nu complete wijken opgezadeld met een gigantisch dure operatie. Daarbij is voor veel bewoners totaal onduidelijk wie wat doet en vooral wie wat betaalt.

Nederland is door de gebeurtenissen in Groningen in een kramp geschoten. Gas is een vies woord geworden, is de analyse van de energiewetenschapper. Bij de gesprekken voor het klimaatakkoord mocht het eigenlijk niet genoemd worden, tot verdriet van energie-experts. De keus om huizen versneld van het gas af te koppelen is dan ook vooral een ideologische, die niets met wetenschap heeft te maken.

De werkelijkheid is vermoedelijk ook minder rooskleurig dan veelal wordt gedacht. Het gasverbruik in ons land zal de komende jaren waarschijnlijk zelfs nog iets toenemen. Dat gas komt dan niet meer uit Groningen, maar uit Rusland en het Midden-Oosten. Dat zal ook wel moeten, want boringen in het Nederlandse deel van de Noordzee leverden afgelopen jaar ook geen enkele olie- of gasvondst meer op.

Natuurlijk is het verstandig om te werken aan nieuwe, duurzame energiebronnen. Niemand zal dat betwisten. Alleen moet de werkelijkheid daarbij niet uit het oog worden verloren. Een te snelle en geforceerde breuk met aardgas is niet zonder gevolgen, zoveel is duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar