Commentaar: Eigen vlees

Het proeven van het eerste 'Westerkwartiervlees' met links wethouder Elly Pastoor. Foto: Jan Willem van Vliet

Natuurvleescoöperatie Westerkwartier heeft het eerste vlees afgeleverd. Dat zijn vrolijke berichten. 

Twee jaar geleden al hebben melkveehouders de eerste stierkalveren ingebracht, die vervolgens op natuurgrond bij Boerakker en Zuidhorn zijn opgegroeid. In de winter op stal werden de dieren gevoerd met gras, hooi en kuilvoer van boeren uit de regio. Tenslotte geslacht in Groningen en verkoopklaar gemaakt bij de slager in Niekerk. 

De hele keten binnen een straal van 20 kilometer. Een inspirerend voorbeeld van een duurzame en daarmee toekomstbestendige veehouderij. Natuurvleescoöperatie Hogeland, Hondsrug, Veenkoloniën, kom maar op! 

De ambities van de coöperatieve samenwerking in het Westerkwartier reiken verder: meer deelnemende boeren (nu zijn dat vijftien), meer dieren (volgend jaar moeten dat tachtig zijn), een eigen slachterij in Leek (nog minder gesleep met dieren) waarin ook een maaltijdenfabriek komt die zorgcentra en ziekenhuizen in de regio wil gaan bedienen met maaltijden-uit-de-streek.

Een ander sterke troef van dit initiatief is de regionale samenwerking die op alle terreinen wordt gezocht. Met zorginstellingen om cliënten te laten helpen bij het beweiden van de runderen. Met graan- en fruittelers in de buurt. En dan op zo’n manier dat alle partijen er baat bij hebben. Zo creëer je draagvlak, steun en vrienden.

Uiteindelijk moeten we hopen dat deze natuurproducten ook via de supers hun weg vinden. Gemak dient immers de mens. 

In een interview zaterdag in Dagblad van het Noorden repte de nieuwe directeur van de Albert Heijn-supermarkten, Marit van Egmond, wel over het belang van gezond eten en dat ze ‘ongelofelijk veel doet om het welzijn van dieren te verbeteren’ die verpakt in de winkel terechtkomen, maar niet waar ze de producten vandaan haalt. De directeur pareerde verder de kritiek over de leefomstandigheden van de kippen die bij de grootgrutter in de schappen liggen met: ‘Kippen zitten graag dicht bij elkaar, het zijn gezelligheidsdieren.’ 

Met voedsel uit de buurt zou de moderne consument – kritisch op gezond en duurzaam voedsel – bij de stal langs kunnen fietsen om dit met eigen ogen te controleren. Iets om naar uit te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar