Foto: Harry Tielman

Commentaar: Ergernis

Foto: Harry Tielman

Lekke luchtbedden, opblaasflamingo’s, plastic bootjes.

Bezoekers van zwemplassen ‘t Nije Hemelriek en het Gasselterveld laten zoveel rotzooi achter dat Staatsbosbeheer broedt op maatregelen. In en rond het stadsstrand in Groningen haalt Stadstoezicht na een warme zomerdag zo een stapel vuilniszakken met achtergelaten afval op.

Nederlanders ontdekken steeds meer de openbare ruimte om te recreëren. Een aantal sociologische ontwikkelingen speelt daarbij een rol. Een belangrijke is de opkomst van ‘third places’: ontmoetingsplaatsen buiten thuis en werk om. Een andere is de digitalisering: met een paar appjes zit je zo met een groep vrienden op een handdoekje aan het strand. Met die trek naar buiten, lijkt ook de berg afval die we achterlaten, te groeien.

Tegelijkertijd leeft het onderwerp zwerfafval. Zwerfafval staat in de top-3 van ergernissen over de eigen buurt, samen met hondenpoep en gebrek aan parkeerplaatsen, aldus Milieu Centraal. Bijna 95 procent van de Nederlanders ergert zich eraan. Er zijn allerlei collectieve schoonmaakacties, waarvan Nederland Schoon misschien wel de bekendste is. Plogging, waarbij je tijdens het hardlopen troep van de grond pakt en in de prullenbak gooit, was de hardlooptrend van vorig jaar.

Staatsbosbeheer overweegt serieus een ondergrondse container bij de ingang van de twee zwemplassen te plaatsen in de hoop dat zwemmers hun rotzooi opruimen. In Groningen plaatste de gemeente extra afvalbakken in het Noorderplantsoen. Maar is een prullenbak vol, dan zetten mensen hun afval naast de container in plaats van naar de volgende te lopen. Kauwen en meeuwen hebben binnen de kortste keren de rotzooi verder verspreid.

De kortste klap is dan ook om de hand in eigen boezem te steken. Gemeenten en organisaties moeten zorgen voor genoeg plekken om afval weg te kunnen gooien. Maar het begint bij onszelf. Alle restanten van een dagje zwemplas, park of strand, stop je bij het weggaan in de container. En als die vol is? Dan neem je het mee naar huis. Daar kwam het immers ook vandaan?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu