Commentaar: Europa moet ook met een nieuwe Amerikaanse president zijn eigen broek ophouden

De race om het Amerikaanse presidentschap nadert zijn ontknoping. Wint Trump of Biden?

Velen aan deze zijde van de Atlantische Oceaan verafschuwen Donald Trump en hopen vurig dat het Amerikaanse electoraat hem vandaag naar huis stuurt. Als het aan hen ligt wordt Joe Biden de 46e president van de Verenigde Staten. De kans daarop is reëel, leren de peilingen.

Als Biden inderdaad wordt gekozen, zal het ongetwijfeld nog heel wat voeten in de aarde hebben voordat hij daadwerkelijk het Witte Huis kan uitmesten. Van de hoogbejaarde Democraat wordt verwacht dat hij daar rust en rede brengt en de schade van vier jaar Trump herstelt.

Dat betekent bijvoorbeeld het repareren van de beschadigde relaties met veel landen en organisaties. In het binnenland zal Biden zijn handen vol krijgen aan het tegengaan van de onder Trump enorm toegenomen spanningen en polarisatie in de samenleving. Hij moet bovendien zo snel mogelijk de coronacrisis die het land teistert onder controle zien te krijgen en het vertrouwen in de Amerikaanse overheid herstellen.

We moeten hier in Europa overigens niet naïef zijn. Ook als Biden straks in het Witte Huis trekt wordt de verhouding met Washington niet meer zo innig als voorheen. De Amerikanen richten hun vizier meer en meer op Azië, waar voor hen grotere belangen op het spel staan.

Europa zal dus zijn eigen broek moeten ophouden. Dat betekent bijvoorbeeld veel meer geld uittrekken voor onder meer defensie en de bescherming van de Europese grenzen. Alleen zo kan Europa van zich af bijten wanneer intriganten zoals de Turkse dictator Erdogan of de Russische despoot Poetin de gebeurtenissen in de Oude Wereld proberen te beïnvloeden.

Ook op politiek, economisch en wetenschappelijk gebied zullen de Europese landen veel meer en beter moeten samenwerken en een einde moeten maken aan het onderlinge geklungel, om op te kunnen boksen tegen de rest van de wereld. In die wereld is de rol van Europa steeds bescheidener. We moeten vooral niet de fout maken om dat te vergeten, als straks de rust in het Witte Huis is hersteld. Als het zo ver komt, tenminste.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu