Foto: Huisman Media

Commentaar: Hete aardappel

Foto: Huisman Media

Bij de vuurwerkverkooppunten in Nederland en net over de grens staan de mensen in de rij. Sinds gisteren mag door particulieren legaal vuurwerk worden aangeschaft. Afgaande op de luide knallen die de de afgelopen weken te horen waren heeft een groep ‘gebruikers’ andere leveranciers en wijzen de harde klappen op zwaarder vuurwerk dan in Nederland is toegestaan.

De vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie laat zien dat in 2018 al ruim 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder. Toen werd in het hele jaar iets meer dan 40.000 kilo gevonden.

Vuurwerk heeft op een grote groep mensen een enorme aantrekkingskracht. Sommige mensen kan het niet hard en heftig genoeg en zij halen in het illegale circuit knallers met de kracht van een handgranaat. Met alle risico’s van dien.

Het is niet voor niets dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) al enkele jaren pleit voor een verbod op de verkoop van vuurwerk dat veel overlast en letsel veroorzaakt zoals vuurpijlen en knalvuurwerk. De raad noemt de jaarwisseling het onveiligste feest van het jaar. De OVV telde bij een rustig Oud en Nieuw gemiddeld 1 dode, 500 gewonden en 11.000 incidenten waarbij de openbare orde in het geding is.

Het steeds zwaarder wordende vuurwerk roept bij een steeds meer mensen weerstand op.

Het Kabinet ziet dat er een maatschappelijk debat is, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft in juni al aangegeven dat hij niets voelt voor een landelijk verbod van vuurpijlen en knalvuurwerk. Het vereist lokaal maatwerk, zo stelt hij en verplaatst daarmee het dilemma naar de gemeenten.

Gemeenten hebben inderdaad de mogelijkheid om vuurwerkzones in te stellen. In onze regio doet alleen de stad Groningen dat voortvarend. Het uitgaansgebied in de binnenstad is vuurwerkvrij verklaard. Daarnaast zijn nog 9 plekken bij ziekenhuizen, kinderboerderijen en een manege aangewezen. Voor de rest leggen Groningen en andere gemeenten op hun beurt de verantwoordelijkheid bij de burgers. Zij mogen onderling afspreken wat een vuurwerkvrije zone is. Gehandhaafd zal er niet worden.

Het is politiek van de hete aardappel. De discussie over vuurwerk is een debat met vele voorstanders en tegenstanders, waarbij onze veiligheid een zeer belangrijk element is. Je mag van ministers, wethouders en burgemeesters juist verwachten dat ze de leiding nemen in een dergelijk debat en het niet van zich afschuiven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Commentaar
menu