Illustratie: Shutterstock

Commentaar: Heter, heetst

Illustratie: Shutterstock

Het ene na het andere hitterecord sneuvelde deze week. In grote delen van Europa was het heet. Zeer heet. In Parijs werd het 40,6 graden, in België 40,7 graden en net over de grens in Duitsland, in het nabijgelegen Lingen, werd het liefst 42,6 graden.
 

In Nederland bereikten we voor het eerst officieel temperaturen boven de 40 graden. Het naderende vaderlandse record werd - als ware het een sportwedstrijd - op de voet gevolgd. Uiteindelijk werd in Gilze-Rijen officieel 40,7 graden vastgesteld. Een temperatuur die in ons land lange tijd voor onmogelijk werd gehouden.

Het is begrijpelijk dat de hittegolf veel aandacht krijgt. De ontwikkelingen zijn bijzonder en extreem. Bovendien raken ze ons allemaal en gaan ze ons nog meer raken.

Deze hete week drukt ons met de neus op de feiten.

Uitgerekend deze week verschenen in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Nature Geoscience nieuwe onderzoeken van verschillende teams van wetenschappers. Zij tonen aan dat niet eerder op zo’n grote schaal het klimaat veranderde. Door de eeuwen heen zijn er altijd regionale schommelingen geweest, maar deze onderzoekers stellen wetenschappelijk vast dat er nu sprake is van een radicale verandering op wereldschaal, vergelijkbaar met het einde van de laatste ijstijd. Niet eerder in de geschiedenis gaan de veranderingen zo snel.

De discussie over de vraag of er sprake is van een klimaatverandering kan gerust in de ijskast en is eigenlijk ook niet zo relevant. Nadat eerst wetenschappers ons waarschuwden, laat nu de praktijk zien dat we te maken hebben met extreem weer en een veranderend klimaat.

De afgelopen week ondervonden we de invloed aan den lijve en dat gaat verder dan vervelende plaknachten. De waterbedrijven in Drenthe en Groningen hebben grote moeite om de watervoorziening op peil te houden en roepen op tot spaarzaamheid. Treinen vallen uit, bruggen moeten gekoeld en onze dijken natgehouden. Elders in Europa draaien energiecentrales op halve kracht of zijn stilgelegd. Het oppervlaktewater, dat gebruikt wordt als koelwater, is te warm. Ook stevenen we af op een tweede zeer droge zomer op rij met naar alle waarschijnlijkheid invloed op onze voedselvoorziening.

De voorbeelden laten zien dat onze infrastructuur en samenleving niet meer aansluiten op de veranderde omstandigheden. Het is onze gezamenlijke opdracht om daar oplossingen voor te vinden. Of de klimaatverandering nu wel of niet door de mens wordt veroorzaakt.


menu