Commentaar: Kabinet overtuigt niet bij ommezwaai mondkapje

Foto ter illustratie. Foto: EPA

Tot woensdagavond verkondigde de Nederlandse overheid dat het gebruik van mondkapjes in het dagelijks leven geen toegevoegde waarde heeft in de strijd tegen het coronavirus. Er zou weinig of geen wetenschappelijk bewijs zijn dat het dragen van mondkapjes daadwerkelijk helpt. Sterker nog, een van de experts naar wie het kabinet niet nalaat te verwijzen, meende zelfs dat mondkapjes een risico waren, omdat ze de mensen een gevoel van schijnveiligheid zouden kunnen geven, wat weer een slordige omgang met de coronaregels zou kunnen stimuleren.

Het standpunt van het Nederlandse kabinet wrong eigenlijk vanaf het begin. Niet zozeer door de beelden van mondkapjes dragende Chinezen, want die beelden kenden we ook al van voor de coronatijd. Maar wel omdat hetzelfde kabinet terecht ook hamerde op het belang van professionele luchtwegbescherming in de ziekenzorg. Als maskers daar helpen, waarom dan op straat en in de winkel niet, dacht menig burger. Het leek er verdacht veel op dat de negatieve houding ten opzichte van een massaal gebruik van mondkapjes mede werd ingegeven door de angst voor een nog groter tekort aan beschermend materiaal in de zorg. Zonder dat dit zo werd uitgesproken.

Nu steeds meer niet zo exotische buitenlanden het gebruik van maskers verplicht gaan stellen, is ook het Nederlandse kabinet door de bocht. In het openbaar vervoer, waar de anderhalvemeternorm moeilijk te handhaven valt, wordt een mondkapje per 1 juni verplicht. Verzaken van die plicht levert zelfs een boete op.

De manier waarop het kabinet de ommezwaai verkoopt, is weinig overtuigend. Immers, de professionele luchtwegbescherming moeten we ook na 1 juni aan de zorgprofessionals laten. En de hoofdexpert van het kabinet ventileerde gisteren openlijk zijn twijfel over het besluit. Premier Rutte leek woensdagavond ook niet echt belang te hechten aan de kwaliteit van wat de ov-reiziger voor zijn gezicht bindt, als er maar wat voor mond en neus hangt. Zelf maskers knutselen is nadrukkelijk toegestaan. Het illustreert dat we hier eerder te maken hebben met een symbolische handeling, dan met een overtuigende stap in de strijd tegen het virus. Het leidt bovendien de aandacht af van reële problemen, zoals die waar onbeschermd werkende (thuis)zorgmedewerkers mee kampen.

menu