Commentaar: Nederlaag UEFA is nederlaag voor de sport

Manchester City - hier in een wedstrijd tegen Bournemouth in de Engelse Premier League - werd door internationaal sporttribunaal CAS in het gelijk gesteld. Daarmee is een grote geldboete en het tweejarig verbod op Europees voetbal van tafel. Foto: AFP/Laurence Griffiths

Dat het in het internationale betaald voetbal bepaald niet om dubbeltjes en kwartjes gaat, is allang duidelijk. Topvoetballers gaan al jaren voor exorbitante bedragen van hand tot hand in een zogenaamd transfersysteem dat vreemd genoeg geen mensenhandel heet.

Het grote geld regeert en bepaalt in hoge mate de resultaten, al zijn er altijd uitzonderingen, zoals het internationaal gesproken relatief bescheiden Ajax in het vorige seizoen aantoonde.

Om de verhoudingen niet helemaal scheef te laten groeien, bedacht de Europese voetbalbond UEFA het Financial Fair Play, wat er kort gezegd op neerkomt dat kosten en baten bij een club niet al te zeer uiteen mogen lopen. In dit kader werd de Britse topclub Manchester City begin dit jaar wegens de illegale instroom van oliedollars veroordeeld tot 30 miljoen euro boete en een tweejarig verbod om Europees voetbal te spelen.

Maandag heeft het CAS, een internationaal sporttribunaal, de straf grotendeels vernietigd. Er zou onvoldoende bewijs zijn en een deel van de praktijken is reeds verjaard. Alleen een boete van 10 miljoen euro wegens gebrek aan medewerking aan het onderzoek bleef staan. Voor een club als FC Emmen of FC Groningen zou dat nog steeds de doodsteek zijn, voor Manchester City is het een peulenschil.

De juridische nederlaag van de UEFA, zelf overigens ook niet van corrupte smetten vrij, is ook een nederlaag voor mensen die menen dat het internationale betaald voetbal door de commercie is dolgedraaid. Voor mensen die wellicht mijmeren over een tijd waarin een club spelers uit de eigen regio opstelde, aangevuld met een paar talenten van buiten. Het is duidelijk dat de UEFA zijn huiswerk beter moet doen om de financiële handel en wandel van topclubs afdoende te reguleren, maar het is vermoedelijk een illusie te denken dat dit daadwerkelijk nog veel zoden aan de dijk zal zetten.

Voor iedereen die treurig wordt van het miljoenenbal is er echter één troost. In elke stad of elk dorp ligt om de hoek wel een voetbalveld waar elk weekend met hart en ziel gestreden wordt om de winst. De sportieve welteverstaan. En langs de lijn is de gehaktbal daar vaak nog ouderwets en het vertier groter dan bij menige internationale topontmoeting vol tactiek en dure vedettes.

menu